Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Esports, General El camp del Nàstic no té llicència d’activitats: les conseqüències legals, les possibles sancions i...

Comentaris (0) /

Escrit per:

L’estadi del Gimnàstic de Tarragona no té, ni ha tingut com a mínim en els últims sis anys, la pertinent llicència d’activitats com a estadi de futbol que li permetés, d’aquesta manera, ser seu dels partits de lliga. El club grana està tramitant en aquest moment aquesta llicència, que es troba en exposició pública al taulell d’anuncis electrònic de l’Ajuntament, i per tant ha estat incomplint, d’aquesta manera, la llei 3/2010 sobre seguretat i prevenció d’incendis durant anys en haver obert les seves portes i exercir una activitat sense tenir la preceptiva llicència ni complir, mitjançant un informe que ho certifiqui, les normes de seguretat que requereix l’esmentada llei. Així, tal com es pot consultar en la documentació aportada en el tràmit, el club sol·licita llicència municipal d’espectacles públics i activitats recreatives de caràcter ordinari, consistent en l’activitat d’estadi de futbol, una activitat que realitza cada temporada.

«L’anunci que hi ha a la seu electrònica de l’Ajuntament de Tarragona és l’adaptació a una llei, la 3/2010, però anys més tard. De fet, la llei contemplava un període de dos anys màxim d’adequació i, per tant, significa que el camp del Nàstic fa sis anys que no està adequat a la normativa de seguretat. Això vol dir que s’han estat realitzant activitats sense que la instal·lació estigués adaptada a les normes i els criteris de seguretat que són necessaris per acollir un espectacle públic», diu l’advocat Albert Calduch, de Calduch Advocats.

L’anunci a la seu electrònica de l’Ajuntament de Tarragona de la tramitació de la sol·licitud de la llicència d’activitats per part del Nàstic de Tarragona es va fer el 26 de juny, gairebé una setmana més tard que, segons ha pogut saber Porta Enrere, el grup municipal de la CUP demanés, el 19 de juny, saber si aquesta instal·lació tenia la llicència.

«Caldria preguntar-se perquè un recinte com aquest no s’ha adequat a la llei abans. Perquè s’han fet, per exemple, uns Jocs Mediterranis en unes instal·lacions que no estaven adaptades per a fer un espectacle públic o per acollir partits de futbol», diu Albert Calduch.

L’advocat apunta que hi podria haver responsabilitats penals en el fet que l’estadi del Gimnàstic hagi estat tants anys sense llicència. «Tenint en compte que l’Ajuntament de Tarragona és el titular del recinte, podríem trobar-nos amb un cas de prevaricació si es demostrés que algú —un funcionari o algun responsable— ha fet els ulls grossos sabent que la instal·lació no complia les normatives de seguretat de feia anys, no estava adaptada a la llei i que no s’estava fent res per a solucionar-ho», diu.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Milà, assegura que l’Ajuntament va complir la llei durant els Jocs Mediterranis, un període en el qual la gestió de la instal·lació va passar a mans de la Fundació Tarragona 2017 en lloc del Nàstic de Tarragona, el gestor habitual de l’equipament. «Els Jocs Mediterranis són una activitat extraordinària i nosaltres ens vam regir per la Llei d’espectacles públics i recreatius per poder fer les cerimònies d’inauguració i clausura. Una cosa és el futbol i l’altra, un esdeveniment d’aquest tipus. Això seria, per exemple, com fer un concert a la Rambla Nova, una activitat extraordinària i per això ens regim en la llei esmentada abans», diu mentre admet que la llicència d’activitats del camp del Nàstic s’està tramitant: «S’està fent una actualització de la llicència d’activitats d’acord amb els requeriments de la Lliga [LFP]. Esperem tenir-ho a punt pel primer partit de lliga de la pròxima temporada. S’ha aprofitat, d’aquesta manera, la inversió dels Jocs».

Així  per poder acollir les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Mediterranis, es van fer intervencions amb aportacions de l’Estat i l’Ajuntament com el sanejament, la reparació i millora de la tanca perimetral del terreny de joc i la millora dels accessos, seguretat, imatge interior i exterior i confort. Actuacions encaminades, principalment, a adaptar l’equipament a les actuals normatives en seguretat i accessibilitat com la remodelació i eliminació de barreres arquitectòniques, la pavimentació dels espais exteriors, l’ampliació de la porta de sortida principal del recinte exterior, entre d’altres. Les obres van ser inaugurades per l’aleshores ministre de Cultura i Esports, Iñigo Méndez de Vigo, el 23 de gener d’enguany.

«S’ha de garantir que l’exercici de l’activitat es faci en el marc de la llei de la seguretat 3/2010, que tingui tots els permisos i informes i també la llicència ambiental. Faci el que es faci a una instal·lació, aquesta ha d’estar sotmesa a aquesta llei. Imagina que al camp del Nàstic, en lloc de fer un partit de futbol, es fa un concert i passa una desgràcia», reflexiona Albert Calduch.

—«Durant els últims anys l’estadi del Nàstic estava adequat a la llei 3/2010 en matèria de seguretat?», pregunta aquest redactor al regidor Josep Maria Milà.

—«Això no ho sé, no t’ho puc dir», respon.

«Si algú hagués pres mal, la responsabilitat de l’Ajuntament seria directa i clara i, a més, el responsable seria responsable penal dels danys que s’haguessin produït i hi hauria delictes annexos com la prevaricació», afirma Albert Calduch, que assegura que «la instal·lació no s’hauria d’haver obert perquè no complia els requisits per acollir un espectacle d’aquest tipus».

El Nàstic va perdut

«No sé què és això que em comentes, no em consta res d’això». Lluís Fàbregas, director general del Gimnàstic de Tarragona, assegura que no coneix res d’una petició de llicència d’activitats de l’estadi tot i que en l’anunci d’exposició pública hi consta el seu nom com a representant del club a l’hora de demanar l’esmentada llicència:

«Això ha d’anar condicionat amb alguna cosa dels Jocs, hem tramitat un munt de documents pel tema de la cerimònia inaugural i ara no sé de què es tracta això que em comentes. Nosaltres sempre hem tingut llicència d’activitats», diu Fàbregas mentre ens remet a Jordi Ruiz, tècnic «responsable d’instal·lacions».

«Com que l’estadi és de titularitat municipal, hi ha molts tràmits que se’ns escapen perquè els fa directament l’Ajuntament. Pel que sé, els edificis de titularitat municipal no necessiten llicència d’activitats, però en el cas del Nàstic sí que cal. El que em consta és que hi havia una llicència provisional però, per fer-la definitiva, s’havien de fer millores a l’estadi i com que ara han acabat, l’Ajuntament ho haurà demanat. En tot cas, no ho hem demanat nosaltres, ho haurà fet l’Ajuntament però haurà posat el nostre nom. Entenc que en el seu moment s’hauria demanat la pertinent llicència i no es donaria perquè es tracta d’un camp antic, que tenia barreres arquitectòniques i calia millorar les sortides d’evacuació. Ara que s’han solucionat aquestes coses és el moment que ho han demanat», diu Jordi Ruiz.

—«Aleshores, si ara demana aquesta llicència vol dir que l’estadi estava obert i el club competia en una lliga de futbol professional sense tenir la preceptiva llicència d’activitats?», pregunta aquest periodista.

—«No ho sé. Desconec què es tenia fins ara», diu Ruiz.

Aquest tècnic del club grana, responsable de la seguretat, instal·lacions i l’àrea social, treu ferro, però, a la possibilitat que el Nàstic, tal com sembla evident, no disposi de llicència d’activitats del seu estadi: «No pressuposa res a nivell competitiu, com a molt pot ser una falta administrativa o rebre una multa».

«Desconec els estatuts i reglaments de la Liga de Fútbol Profesional (LFP) i si això podria suposar una penalització pel que fa als resultats esportius del Nàstic, però sembla evident que la Liga podria imposar al Nàstic una sanció milionària», diu l’advocat Albert Calduch.

Porta Enrere s’ha posat en contacte via telefònica i mitjançant el correu electrònic amb la Liga de Fútbol Profesional (LFP) per a conèixer la seva postura sobre aquest cas però no ha rebut cap resposta per part de cap responsable.

Ruiz, per la seva banda, treu importància al fet de tenir llicència o no per temes de seguretat i remarca que allò que realment és cabdal, és tenir el Pla d’Autoprotecció (PAU): «El document que tothom et demana, quan tens una inspecció de bombers, Mossos o Protecció Civil, és el PAU, que es renova anualment, més que la llicència d’activitats, que és un tema més administratiu. El PAU el tenim». Amb tot, una instal·lació o un negoci que no tingui la preceptiva llicència d’activitats podria no estar coberta per les assegurances en cas d’accident, danys o qualsevol tipus d’imponderable. I no parlem si hi haguessin víctimes, com ferits o morts.

La TAP tampoc té llicència

«Hi ha un conveni entre l’Ajuntament de Tarragona i la Diputació. Quan alguns concerts de la TAP acaben més tard del que es preveu, a les sis de la matinada, es donen una sèrie de permisos extraordinaris, d’acord amb la llei que hem comentat abans, la d’espectacles públics i recreatius. Podem atorgar-ne un màxim de 12 cada any i, de moment, ho fem així amb aquesta instal·lació», diu Josep Maria Milà en referència a la possibilitat que la Tarraco Arena Plaça (TAP), tampoc tingui una llicència d’activitats que contempli ser la seu de concerts, recitals o festes.

«L’Ajuntament demana a tots els ciutadans que compleixi la llei, i la corresponsabilitat és evident, l’Ajuntament també l’ha de complir. Si jo vull obrir un bar a la ciutat de Tarragona, em demanaran que estigui adaptat a l’activitat: extracció de fums, contaminació acústica, mesures de seguretat, etc. Si no compleixo la normativa, l’Ajuntament permetrà que el meu bar estigui obert durant tants anys? No, em farà tancar i em posarà una sanció. Crec que l’Ajuntament ha de donar exemple i no hauria d’esperar tants anys per adaptar-se a una normativa de seguretat», diu Calduch.

L’advocat sentencia: «A la memòria que presenta el Nàstic el que diu és que estan legalitzant una sèrie d’obres i actuacions que s’han fet des del 2010 i que no s’havien legalitzat. El Nàstic diu que han fet aquestes obres i van a legalitzar-les d’acord amb la llei 3/2010, i l’Ajuntament el que fa és posar el tràmit en exposició pública, per tant reconeix que hi ha unes obres fetes des del 2010 que no es van legalitzar segons la normativa preceptiva. Ells evidencien que no tenen els permissos necessaris perquè estan tramitant-los. És una manera d’admetre una situació irregular».

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.