Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Impacte L’Ajuntament de Tarragona descarta la privatització de l’Anella Mediterrània a través de l’empresa Santagadea després...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

L’Anella Mediterrània, epicentre dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, no es gestionarà a través d’una empresa privada després de la cita olímpica. L’Ajuntament de Tarragona ha decidit no tirar endavant amb la proposta de Santagadea Gestión —una empresa que havia fet una oferta l’estiu de l’any passat per tal de gestionar l’Anella— d’acord  amb una sèrie d’informes tècnics municipals que desaconsellaven fer-ho. La proposta de Santagadea era fer una inversió de 15,6 milions d’euros — construcció del complex esportiu de Campclar, la Ciutat del Futbol i una residència d’esportistes (51 habitacions per a 102 residents)— i rebre a canvi, en concepte de cànon anual de gestió per part del consistori (2,5 milions més un increment anual del 2%), un total de 150 milions d’euros després de 40 anys de contracte.

La proposta, que es va incloure d’urgència al ple del consistori del 22 de juliol (no estava prevista en l’ordre del dia), va ser titllada de “pelotazo urbanístic” per part d’ERC. La CUP també va mostrar la seva oposició a un projecte que “hipotecaria” la ciutat durant quatre dècades. Segons el comissionat dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, havia estat l’empresa, Santagadea, qui havia presentat la proposta per iniciativa pròpia feia només unes setmanes a través de l’Oficina Municipal d’Atenció a la Ciutadania (OMAC) i que no hi havia hagut contactes previs amb la companyia per part del consistori. Porta Enrere va demostrar, però, que una delegació de l’Ajuntament de Tarragona s’havia reunit amb Santagadea i, de fet, havia visitat les instal·lacions que aquesta empresa té a San Sebastián de los Reyes mesos abans que Santagadea registrés la seva oferta al consistori tarragoní  (Una delegació de l’Ajuntament de Tarragona va visitar Santagadea mesos abans de la presentació del projecte d’aquesta empresa sobre l’Anella Mediterrània).

L’article de Porta Enrere (publicat el 29 d’agost de 2016) va multiplicar les veus crítiques contra el projecte. El reportatge mostrava que la proposta de Santagadea no havia estat per iniciativa pròpia, tal com s’havia assegurat des de l’equip de govern, sinó que podria haver estat un encàrrec del consistori. Malgrat l’enorme quantitat de diners en joc (150 milions en 40 anys), l’Ajuntament va estar a punt d’adjudicar el contracte. L’article de Porta Enrere va obligar a fer uns estudis previs (que no s’havien fet prèviament) per tal de valorar la idoneïtat del projecte i la possibilitat d’obrir-lo a altres empreses.

Santagadea havia encarregat l’estudi del projecte a una empresa reusenca, Invall, on treballava des de començaments de l’any passat Sebastià Cabré, amic personal de Josep Fèlix Ballesteros i el regidor d’Hisenda Pau Pérez. Invall havia cobrat 180.000 euros per la feina. En el cas que finalment l’adjudicació del contracte per la gestió de l’Anella Mediterrània l’hagués guanyat una altra empresa que no fos Santagadea, la companyia vencedora hauria d’haver pagat 180.000 euros a Santagadea. Per tant, aquesta empresa de San Sebastián de los Reyes tenia blindat l’acord amb el consistori.

L’alcalde Ballesteros, president del comitè organitzador Tarragona 2017, va ratificar durant mesos la defensa del projecte de Santagadea malgrat les al·legacions de l’oposició. «He aguantat amb estoïcisme algunes ximpleries que s’han dit de Santagadea», va dir el batlle. Però allò que semblaven ximpleries han provocat, finalment, la cancel·lació del projecte.

 

ACTUALITZACIÓ (6/9/2018)

L’empresa que havia de gestionar les instal·lacions de l’Anella Mediterrània, Santagadea, estaria a punt de fer fallida, tal com publica el mitjà Merca2. Segons l’article, Santagadea ja tenia problemes de viabilitat el 2016, any que volia aconseguir el contracte amb l’Ajuntament de Tarragona. De fet, Merca2 explica que el 2016 la situació de Santagadea «era tan crítica que Price Waterhouse va admetre en un informe de 2017 que la companyia incorria en causa de liquidació segons la Llei de Societats de Capital». El 2016, segons Merca2, Santagadea tenia un deute a curt termini de 7,52 milions d’euros i les pèrdues d’aquell exercici van ser de 3,23 milions. L’operació de Santagadea amb l’Ajuntament de Tarragona era, per tant, clau per a la companyia, que s’hauria assegurat una font important d’ingressos durant dècades.

Segons la publicació econòmica, Bankia ha exigit la venda de sis centres esportius de l’empresa perquè la companyia tingui la liquiditat suficient. Malgrat els mals resultats econòmics, «la companyia ha continuat edificant grans centres esportius que no ha pogut pagar», diu Merca2. Si s’hagués fet el contracte amb Santagadea, a hores d’ara l’Anella Mediterrània estaria en mans d’una empresa que hauria fet fallida. Aquesta notícia reforça encara més que nefasta hauria estat l’operació que l’equip de govern de Ballesteros va defensar a capa i espasa i que es va voler aprovar pel mètode d’urgència.

Segons Merca2, el responsable de Santagadea, Miguel Espinosa, és una persona vinculada al Partit Popular. L’equip de govern tarragoní està format pel PSC i el PP.

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.