Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Ciutat, General Les denúncies de delictes augmenten un 42% en dos anys: el mapa de la delinqüència...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

Les denúncies pel conjunt de delictes que es van produir a la ciutat de Tarragona van augmentar un 42,2 % en només dos anys fins a arribar a les 28.300 en el període 2015-2017 segons s’extreu de les dades a les quals ha tingut accés Porta Enrere. L’increment és enorme si es té en compte la xifra de denúncies registrades l’any 2015 (7.718) comparades amb les del 2017 (10.979) i que consten a la documentació facilitada pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya a aquest mitjà.

Per delictes, els furts són els que van registrar més denúncies, amb 9.673 en els tres anys, mostrant un increment del 52,8% entre el 2015 i el 2017. Així, l’any 2015 es van registrar 2.497 denúncies, mentre que el 2017 van ser 3.816. L’any 2016 van ser 3.360.

Amb les dades aconseguides, Porta Enrere ha elaborat, per primera vegada, un mapa de la delinqüència a la ciutat de Tarragona. La informació es presenta als lectors en aquest article en districtes censals, una divisió administrativa que abasta, en alguns casos, molta extensió de la ciutat però que és la més acurada que s’ha fet fins al moment. Per conèixer l’abast de cada districte, cal consultar el mapa que figura en aquest article.

Tarragona està dividida en 9 districtes censals que, alhora, estan dividits en seccions censals més petites. Alguns districtes tenen fins a 15 seccions censals i altres, en canvi, només 1. Alguns dels districtes abasten una gran extensió de la ciutat, com podrien ser el districte 6 (Serrallo, una fracció de la Part Baixa, una part de l’Eixample, el polígon Entrevies i el polígon Riu Clar) i el 7 (zona de la Imperial Tarraco, zona de Joan XXIII, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i les urbanitzacions de Llevant), però d’altres són molt més precisos com el districte 9 (Bonavista), el 8 (barris de Ponent excepte La Floresta), el districte 1 (Plaça de la Font), el 2 (Part Alta excepte la zona de la Catedral).

Per comprovar quins carrers i zones estan dins de cada districte i, per tant, afectats per les dades que mostrem a continuació, cal clicar en el mapa i, un cop dins d’ell, mitjançant l’eina del zoom, ampliar per veure el detall dels carrers.

EL MAPA: Si es clica sobre cada districte, a cada zona de color, apareixen les dades que, en aquest cas, fan referència a les denúncies per diferents delictes en el període 2015-2017, ambdós anys inclosos. Els delictes s’han agrupat per tipologia per fer-los més entenedors a l’hora de presentar gràfiques (que s’afegeixen en aquest article a continuació) i per a situar-los en el mapa. Per exemple: en la categoria abús i agressió sexual estan compresos els delictes d’abusos sexuals, abús sexual amb penetració (menor i més gran de 16 anys), agressió sexual, agressió sexual amb penetració (menor i més gran de 16 anys). O en delictes del trànsit, hi ha conducció temerària, conduir sense haver tingut mai permís o llicència, conduir sense llicència per pèrdua de punts, conduir sota els efectes de l’alcohol, alcohol i drogues, etc.

ELS GRÀFICS: Clicant sobre cada delicte en la relació que apareix després del mapa es poden consultar els gràfics de l’evolució de les denúncies i de les detencions practicades per a cada delicte i districte censal.

Es recomana consultar el mapa desde l’ordinador o la tauleta. Cal clicar sobre la imatge, que us reconduirà al mapa interactiu.

Augmenten les denúncies però baixa la xifra de detinguts

El districte 7, amb 6.808 denúncies en total, va ser la zona de Tarragona que més en va registrar, seguit del districte 6, amb 5.844. El districte censal 2, en canvi, té només 221 denúncies presentades.

Els robatoris van ser el segon delicte amb més denúncies, amb 7.779 en total. Les denúncies per robatoris es van incrementar un 27,1% des del 2015 al 2017, passant de 2.400 denúncies a 3.052. Curiosament, l’any 2016 es va produir una davallada, amb 2.327 denúncies a tota la ciutat, mostrant un gran augment l’any 2017.

També han augmentat les denúncies sobre el tràfic i consum de drogues, passant de 59 el 2015 a 78 el 2017. L’any 2016, com en els robatoris, però, es va produir una davallada de les denúncies per aquests fets, registrant-se 44. Així, de l’any 2016 al 2017 es va produir un increment del 77,2%.

Un dels fets que més es comenta entre els ciutadans ha estat l’ocupació il·legal d’immobles. Les denúncies per aquest delicte han descendit des del 2015, quan es van registrar 99 denúncies a tots els districtes per 82 el 2017 (86 el 2015).

Pel que fa als furts, que com es deia anteriorment, és el delicte que registra més denúncies, és el districte 6, amb 2.312 denúncies per furts en el període tres anys (2015-2017), qui encapçala la classificació, mentre que a l’altra banda, el districte 2, amb 88, és qui menys en registra.

Altres delictes són (clicar per veure els gràfics): danys, lesions, abusos i agressions sexuals, amenaces i coaccions, apropiació indeguda, assetjament, delictes contra agents de l’autoritat (resistència i desobediència), maltractaments, defraudacions de fluid elèctric, estafes, delictes del trànsit, grups i organitzacions criminals, homicidis i trencament de condemna.

Malgrat l’increment de les denúncies, el número de detinguts ha anat disminuint durant aquests tres anys. En total, durant el període 2015 – 2017 es van produir 2.953 detencions a Tarragona. Així, l’any 2015 es van practicar 1.036 detencions, mentre que l’any 2017 van ser 983, produint-se una reducció del 5,1 %. L’any 2016 es van fer 934, però. Per districtes, el número 8 és qui presenta més detencions, amb 995 entre aquests tres anys. Així, en aquest districte censal l’any 2015 es van practicar 399 detencions, 311 el 2016 i 285 el 2017. Una disminució del 28,5 %.

El delicte que presenta el número més gran de detinguts és el dels robatoris, amb 885 detencions en aquests tres anys. Crida l’atenció el número de detinguts en relació a la resistència i desobediència a agents de l’autoritat, que sumen 237 detencions, 51 dels quals al districte 6.

Els gràfics de detinguts per delicte i districtes censals són els següents: furts, danys, lesions, abusos i agressions sexuals, tràfic i consum de drogues, amenaces i coaccions, apropiació indeguda, assetjament, delictes contra agents de l’autoritat (resistència i desobedència), estafes, delictes del trànsit, ocupació d’immobles, maltractaments, grups i organitzacions criminals, homicidis i trencament de condemna.

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.