Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Ciutat, General La TAP trenca les mesures cautelars imposades per l’Ajuntament i celebra una festa de nit...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

«Sabem que la TAP va organitzar una actuació el 2 de febrer per la qual no va demanar la llicència pertinent, però no podem actuar perquè no tenim cap document, cap informe de la Guàrdia Urbana que ens permeti fer-ho». Núria Pallarés, vicesecretària de l’Ajuntament de Tarragona, admet una greu irregularitat produïda en un dels equipaments més grans de la ciutat, la Tàrraco Arena Plaça (TAP), que pertany a la Diputació de Tarragona i que és gestionada per l’empresa Agència de Publicitat Internacional Catalana S.L. (APIC) des del 2013, any en què també consta com a nou titular de les activitats que s’hi fan.

La nit del 2 al 3 de febrer d’enguany es va celebrar a la TAP el Macroaplec Remember 90’s. A la pàgina de Facebook d’un dels organitzadors es deia clarament que les portes de la TAP s’obririen a les 18 h i que la festa acabaria a les 5 h de la matinada, una mica abans del previst per «requeriment d’última hora de la llicència extraordinària». Però els gestors de la TAP no van demanar cap mena de llicència per aquella actuació de discjòqueis (DJ), tal com estaven obligats a fer-ho i com ha confirmat a Porta Enrere la vicesecretària del consistori. L’Ajuntament, que amb posterioritat a la celebració de l’acte (que s’havia anunciat àmpliament a través de les xarxes socials) va tenir coneixement de la festa, no ha intervingut per a interposar cap mena de sanció a uns concessionaris, APIC, que ja tenen oberts dos expedients sancionadors per diferents motius, un d’ells per organitzar esdeveniments sense tenir l’autorització municipal.

Els expedients sancionadors, que s’han de resoldre aquest mateix mes tal com assegura a Porta Enrere la vicesecretària de l’Ajuntament de Tarragona, van provocar que el consistori decidís imposar una sanció cautelar a la TAP, impedint a aquest equipament gestionat per APIC fer cap mena d’activitat nocturna, és a dir, des de les 11 de la nit. Segons explica Pallarés i un parell de tècniques municipals, la sanció cautelar es va interposar des de mitjans del passat mes de febrer fins a l’actualitat i s’aixecarà quan els dos expedients sancionadors s’hagin resolt. «No es contempla el tancament de l’equipament quan s’hagin resolt els expedients sancionadors, això seria l’últim extrem. Sabem que APIC està treballant juntament amb la Diputació per millorar la insonorització de la TAP, que és la principal problemàtica i la que ha generat més queixes dels veïns. Quan es resolguin els expedients, en cas que comporti una sanció, seria econòmica. El tancament només es podria plantejar en situacions molt determinades, si hi hagués moltes sancions prèvies, per exemple, i a la TAP encara no en tenen cap», diu Pallarés.

El fet és, però, que el 6 d’abril, al bell mig de la sanció cautelar interposada per l’Ajuntament, la TAP va organitzar un altre festival amb DJ’s: Remember Paradise. Aquest esdeveniment, que també va començar a la tarda, es va allargar fins ben entrada la matinada, tal com confirmen a Porta Enrere assistents a aquella festa. Molts dels que hi van anar, però, van mostrar el seu malestar a l’organització, especialment per la baixa qualitat del so, que gairebé ni se sentia.

Les queixes a la pàgina de Facebook de la TAP van provocar que aquesta respongués a les crítiques traient-se el mort de sobre: «Comuniquem que la TAP no és l’organitzadora de l’acte en qüestió. Per a poder contactar amb el promotor posi’s en contacte amb: info@rememberparadise.com. Li demanem que en un futur, abans d’utilitzar aquestes expressions, tingui clar qui és l’organitzador/promotor de l’esdeveniment. Gràcies». Però els usuaris no van callar: «Però si ja va passar amb el Macroaplec (2 de febrer) i ja ens van dir que era perquè teníeu el so limitat», deia un. «Si no teniu res a veure, per què surt el vostre logo als cartells i als gots que s’havien de pagar? Sou tan culpables com els del Remember. Si sabeu que estan promocionant 80000 W de so i no es pot perquè teniu el so limitat, per què deixeu que ho facin allí? I sent el vostre recinte, per què permeteu que moltes portes d’emergència estiguin tancades amb cadenats i cadenes?», deia un altre. I encara més: «Quina vergonya, quina manera de perdre els diners […] so pèssim. No s’escoltava res, gent que venia d’Osca o Saragossa […] Devolució de les entrades ja!». I n’hi havia que demanaven interposar una queixa a l’Ajuntament: «Tots a la pàgina de l’Ajuntament a posar una queixa perquè els hi cantin les quaranta als de la TAP!».

 

De fet, en els documents consultats per Porta Enrere, APIC va informar l’Ajuntament que faria un concert el 6 d’abril, en plena sanció cautelar imposada pel consistori, la qual obligava a APIC a limitar la seva activitat fins a les 23 h. Segons el document d’APIC, aquest concert s’aprofitaria per fer mesuraments de so i millorar, d’aquesta manera, la insonorització de l’equipament, una antiga plaça de toros que es va remodelar completament el 2010, després de 6 anys d’obres i un cost total de 22 milions d’euros que va pagar la Diputació de Tarragona, propietària de l’edifici. Arran de la petició d’APIC, el consistori va acceptar que es fes el concert però amb la condició que finalitzés a les 23 h. El festival, però, es va allargar fins ben entrada la matinada.

Les queixes dels assistents en ambdós concerts van ser contundents i el Macroaplec (2 de febrer) vista la situació  i la mala qualitat de so que va tenir l’esdeveniment, va decidir repetir l’acte amb entrada gratuïta per tots aquells que havien estat a la TAP:

Els expedients sancionadors

Des que la TAP va començar a fer tota mena de concerts i festes de nit, les queixes dels veïns han estat freqüents. La presència de joves al voltant de l’equipament —un recinte inaugurat el 1883 com a plaça de toros i que actualment té la qualificació de Bé Cultural d’Interès Local— en dies de macrofestes, ha estat constant i molts d’ells aprofiten per fer botellón pels carrers pròxims a la plaça per tal d’estalviar-se uns diners en la beguda, en relació als preus a l’interior de la TAP. La brutícia i els sorolls a la via pública han estat la tònica d’aquestes festes, però també la música que provenia del recinte, mal insonoritzat.

Aquesta deficient insonorització ha comportat que l’Ajuntament obrís un expedient sancionador a APIC per «incompliment dels límits d’immissió de sorolls previstos entre els annexos de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica durant el festival A cop de rock que es va fer el cap de setmana del 20 i 21 de juliol del 2018 i el concert de l’artista de música Pablo Alborán que es va realitzar el dia 8 d’agost del 2018», tal com consta en el document que l’Ajuntament ha enviat a Porta Enrere.

En l’expedient sancionador, al qual ha tingut accés Porta Enrere, s’assenyala que existeixen denúncies d’un ciutadà contra APIC per incompliment de la llei 16/2002 de contaminació acústica. Les denúncies van ser presentades el 24 d’agost del 2016, el 5 d’octubre del 2016, el 20 de gener del 2017, el 23 de gener del 2017, el 19 de febrer del 2018, el 14 de març del 2018, el 23 d’agost del 2018 i el 13 de desembre del 2018.

El 7 d’agost del 2018, l’empresa Entitat Intregal de Control S.L. va presentar, en nom del veí denunciant, un estudi d’immissió de sorolls per avaluar el compliment de l’activitat de la TAP durant l’esdeveniment del festival de música A cop de rock. Segons l’expedient de l’Ajuntament, «l’informe que l’Òrgan Tècnic Ambiental Municipal va emetre en relació a aquest estudi d’immissió de sorolls, assenyala que els mesuraments es van dur a terme amb la cúpula tancada i mostra un incompliment en horari vespertí d’1 dBA, i en horari nocturn de 15 dBA, per immissió en ambient exterior». El 13 de novembre del 2018, data del concert de Pablo Alboran, el mateix ciutadà denunciant va presentar un altre estudi i l’Òrgan Tècnic Ambiental Municipal va comprovar que la cúpula de la TAP es va obrir a les 23 h i que «els nivells d’avaluació mostraven un incompliment en horari vespertí de 9 dBA, i en horari nocturn de 21 dBA».

Malgrat les al·legacions d’APIC, que en l’informe municipal consultat són desestimades, des de l’Ajuntament es proposa una sanció de 48.000 euros a APIC om a «responsable d’una infracció greu de l’article 30.3.a) de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, per superar en més de 10 unitats els valors límits d’immissió». Segons el document, APIC podrà reduir en un 20% la sanció si admet voluntàriament la seva responsabilitat i es podria estalviar un altre 20% si fa el pagament de forma voluntària. L’expedient encara no està tancat.

APIC ho nega

Porta Enrere s’ha posat en contacte amb APIC per conèixer la seva versió dels fets. El representant de l’empresa i gestor de la Tàrraco Arena Plaça, Jesús Féliz, assegura que «no té coneixement de cap sanció cautelar per part de l’Ajuntament de Tarragona i que fa temps que es treballa amb el consistori per millorar les condicions d’insonorització de la TAP»: «Sincerament, no sé de què em parla vostè».

La rotunditat de Féliz és, si més no, sorprenent. En els expedients als quals ha tingut accés Porta Enrere, les al·legacions d’APIC per intentar que l’Ajuntament aixequés les mesures cautelars que impedeixen a la TAP fer activitat nocturna, és a dir, des de les 23 h i fins a les 7 h, estan signades pel mateix Jesús Féliz. En el document, amb data de 8 de març del 2019 i signat electrònicament per Féliz, el representant d’APIC considera que el tancament parcial de la TAP no s’hauria de produir perquè no hi ha antecedents d’incompliments de l’equipament (no hi ha sancions actualment), i destaca que la Diputació de Tarragona va contractar un enginyer de so el qual va inspeccionar la TAP el passat 26 de febrer. Féliz també assegura en les al·legacions que APIC havia contractat una empresa especialitzada (que havia treballat en un equipament similar, com el de la plaça de toros Monumental de Barcelona) per tal de fer les comprovacions pertinents. El gerent de la TAP assegura que, de persistir el tancament parcial i temporal del recinte això provocarà greus pèrdues, un fet que podria dificultar la continuïtat de la gestió de la TAP i, remarcava que amb la decisió de l’Ajuntament es privava a la ciutat de Tarragona de gaudir d’espectacles culturals. Per tot això, Jesús Féliz demana l’aixecament de les mesures cautelars.

Un informe del departament d’Obertura d’Establiments de l’Ajuntament de Tarragona amb data 2 d’abril del 2019 desestimava les al·legacions de Jesús Féliz del 8 de març que no van ser, però, les úniques. El 4 de gener d’enguany també en va presentar unes altres en contra del procediment sancionador per la realització d’actuacions sense el pertinent permís municipal.

Actuacions sense llicència

A banda del problema del soroll, també hi podria haver una sanció en relació a esdeveniments que APIC hauria organitzat a la TAP i que no tindrien la preceptiva autorització de l’Ajuntament, tal com el consistori va admetre a Porta Enrere en relació a l’actuació del 2 de febrer explicada anteriorment.

Així, l’expedient 2019/21/O257 amb el títol de Sancionador per infraccions de la llei 11/2009 a la Tàrraco Arena Plaça, proposa una sanció envers APIC per haver organitzat esdeveniments sense l’autorització de l’Ajuntament de Tarragona. Tal com consta al document, la TAP té llicència per fer una sèrie d’activitats com: «concerts de música i sala de concerts, competicions esportives, concurs de castells, instal·lació de climatització d’una potència total d’1.183.360 frig/h, dos grups electrògens, i una unitat tèrmica de coberta, així com espectacles públics, activats esportives, espectacles amb ús d’animals (excepte els espectacles taurins), i activitats comercials, culturals o similars». El document deixa molt clar que «l’activitat de sala de concerts no inclou les actuacions de discjòqueis (DJs), o d’altres coses que es puguin assimilar a discoteca. Per aquest tipus d’activitat o d’altres no incloses a la llicència, s’haurà de sol·licitar llicència municipal de caràcter extraordinari amb una antelació mínima d’un mes abans de la data prevista per a la realització de l’activitat. Es poden realitzar un màxim de 12 activitats extraordinàries a l’any».

Això últim és una mica estrany perquè, tot i que la TAP té una llicència que li permet fer concerts, no pot, en canvi, tenir DJs a no ser que demani una activitat extraordinària en un recinte que es dedica, majoritàriament, a acollir espectacles i actuacions musicals. «L’apartat de la prohibició de DJs dins de la llicència s’hauria inclòs arran de les queixes dels veïns abans que l’Ajuntament atorgués a la TAP el canvi no substancial per a la llicència d’activitats a l’hora d’adequar-se al decret 112/2010 que regula els espectacles públics a Catalunya», afirmen des de l’Ajuntament de Tarragona. Amb tot, el consistori va decidir implementar un apartat acotant específicament les actuacions de DJs o discoteca —que sovint s’allarguen fins a altes hores de la matinada—. El fet que la TAP pugui demanar fins a 12 autoritzacions extraordinàries l’any d’aquesta mena esdeveniments (DJs) és una mica contradictori, perquè això suposaria fer-ne una al mes, eludint la llicència municipal que no li permet. «Bé, d’aquesta manera no ho pot fer cada setmana o sempre que vulgui. Per llei, no podem impedir aquestes peticions extraordinàries si compleix els requisits», diuen les tècniques municipals.

L’Ajuntament, però, ja va denegar la realització d’algunes d’aquestes actuacions de DJs. El 15 de desembre del 2015, el consistori va negar l’autorització d’una actuació d’aquesta mena al·legant que APIC no havia comunicat la realització de la mateixa amb l’antelació suficient, tal com consta en el document al qual ha tingut accés Porta Enrere. El concert, segons el document, s’havia de fer el 17 de desembre del 2015 però APIC havia fet la petició l’11 del mateix mes, incomplint el termini marcat pel consistori, que ha de ser amb una antelació d’un mes.

Una altra actuació que no es va autoritzar inicialment va ser la d’uns DJs tot just després del concert d’Abraham Mateo del 24 de setembre del 2016. «En relació a la creació d’una FAN ZONE consistent en una barra de bar i taules, ubicada a la zona exterior de la TAP utilitzada habitualment com aparcament donat que la llicència inicial no preveia l’ús d’aquest espai amb aquesta finalitat, donada l’existència de denúncies per aquest fet, i donat que no es disposa de cap estudi ni mesuraments acústics que justifiquin el compliment de la normativa en matèria de contaminació acústica, es considera que no es podrà autoritzar aquest espai». L’informe, signat el 30 d’agost del 2016 per la coordinadora de la secció de tramitació de Llicències, Activitats i Disciplina, concloïa que s’informava del «caràcter DESFAVORABLE de la llicència extraordinària sol·licitada».

La TAP va decidir eliminar la FAN ZONE i l’Ajuntament li va permetre fer l’actuació dels DJs però amb la condició que s’havien de fer mesuraments acústics durant l’esdeveniment i disposar d’un equip mesurador de so fins a 95 dBA.

El 4 de setembre del 2018 la Cap de Grup del Departament d’Obertura d’Establiments denegava la llicència municipal d’espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinària sobre un concert de DJs que s’havia de fer el 29 de setembre del 2018 perquè «no es preveu que l’activitat indicada es pugui realitzar amb un valor de limitació acústica de 85 dBA, sinó que probablement tindrà uns requeriments superiors».

Informes de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament de Tarragona té obert un expedient sancionador a APIC per dues festes que es van fer a la TAP i que no tenien la pertinent llicència municipal extraordinària, perquè eren actuacions de discjòqueis per la qual es necessitava una llicència d’aquesta mena (de les 12 anuals que la TAP pot fer). Una es va fer el 21 de desembre del 2018 amb el nom Festa universitària de Cap d’Any i l’altra es va fer la nit del 31 de desembre de l’any passat a l’1 de gener i duia el nom de Festa de Cap d’Any. En ambdós casos, la Guàrdia Urbana de Tarragona es va presentar a la TAP quan s’estaven fent les festes i va emetre informes on donava fe que els organitzadors no tenien autorització municipal. El Departament d’Obertura d’Establiments va confirmar la informació de la Guàrdia Urbana, que també assenyalava en el seu informe que les festes havien acabat a les 5 i a les 6 de la matinada respectivament.

El representant d’APIC i gerent de la TAP, Jesús Féliz, argumentava en unes al·legacions presentades el 25 de febrer del 2019 contra el fet d’una possible sanció per no haver demanat la llicència extraordinària per a una actuació amb discjòqueis, que aquesta mena d’espectacle s’hauria de considerar com un concert, «una activitat musical en directe» i que tindria, per tant, la mateixa consideració que un concert. D’aquesta manera, Féliz intentava que s’equiparés les actuacions de DJs, que la llicència de la TAP no recull —de fet, està expressament desmarcada en el document que va elaborar l’Ajuntament quan APIC va passar a ser titular de la TAP, tal com s’ha explicat a l’inici d’aquest article— i per la qual ha de demanar llicència extraordinària (fins a un màxim de 12 l’any). Per a fer valer el seu argument, Féliz va incloure a l’expedient l’escrit del 20 de febrer del 2013 de la Subdirectora General d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Generalitat de Catalunya i que va enviar a l’Associació Provincial d’Empresaris de Discoteques i Sales de Festa de Tarragona on es diu: «Es confirma sense cap mena de dubte que les activitats denunciades que es realitzen en les sales de ball es corresponen, entre d’altres a actuacions de discjòqueis, les quals s’han de considerar inequívocament com a actuacions en directe, ja que aquestes no són altra cosa que la creació de música en directe».

«Amb sales de ball o discoteca si poden estar incloses les actuacions de DJs però la llicència de la TAP no té aquest tipus de llicència d’activitats, sinó sala de concerts. Amb sala de concerts queda clar que no té llicència per DJ, tot i que podria actuar fins a les 2 de la matinada», conclou Núria Pallarés, vicesecretària de l’Ajuntament de Tarragona.

Ara caldrà esperar la resolució definitiva dels expedients i si l’Ajuntament, en vista de l’incompliment de la sanció cautelar per part de la TAP, pren alguna altra mena de mesures.

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.