Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Ciutat, General La Guàrdia Urbana tanca 55 bars i cafeteries per l’incompliment del decret de la Generalitat...

Comentaris (0) /

Escrit per:

«Si ho arribo a saber, em compro un gos». En el primer cap de setmana de confinament a causa del coronavirus, la ciutadania de Tarragona ha respost de forma diversa a les instruccions donades per les autoritats autonòmiques i estatals. Si bé és cert que la majoria dels habitants de la ciutat han complert, aparentment, amb les ordres de quedar-se a casa i només sortir en els supòsits permesos (comprar aigua o aliments, anar als centres de salut, a la feina, etc.), algunes persones han decidit que tot aquest assumpte no anava amb elles i han aprofitat el matí de diumenge per fer allò que s’acostuma a fer un dia així: anar a passejar i fer una mica d’esport. El vermut no, perquè els bars, restaurants i cafeteries estan tancats des de dissabte a les 00.00 h, malgrat que alguns establiments, tal com ha pogut saber Porta Enrere, no han complert amb el decret de la Generalitat anunciat per Quim Torra la nit de divendres i publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Alguns locals d’oci nocturn de la ciutat no van tancar aquella nit malgrat la declaració de suspensió del govern català i altres, fins i tot, tampoc ho van fer durant tota la jornada de dissabte. De fet, segons ha pogut confirmar Porta Enrere, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha hagut de requerir el tancament de 55 establiments de la ciutat durant tot el cap de setmana. D’aquests, 42 tancaments es van fer ahir dissabte i la majoria d’aquests negocis eren bars i cafeteries, tot i que també hi havia una perruqueria (la seva obertura no estava permesa amb el decret de la Generalitat, però sí amb el del govern central publicat al BOE ahir a la nit tot i que fa uns minuts l’estat ha rectificat i també tancarà aquesta mena de negocis) i una clínica dental. Avui diumenge han estat 13 els establiments que la Guàrdia Urbana ha requerit tancar. Segons l’Ajuntament, la majoria d’aquests negocis són de restauració, tot i que també hi ha hagut un basar i un locutori. Entre els establiments que la policia ha manat tancar avui diumenge també hi ha kebabs —aquest periodista n’ha vist d’oberts fins al migdia— i també de venda de pollastres a l’ast. Segons explica la Guàrdia Urbana, aquests establiments com kebabs i pollastres a l’ast pensaven que els clients sí es podien endur el menjar, però això, tal com indica el decret de l’estat d’alarma no és així, sinó que només es permet l’entrega a domicili.

Aquests tancaments se sumen als que va fer la policia autonòmica catalana la matinada de diumenge. Els Mossos d’Esquadra van informar al seu compte de twitter que havien tancat 238 locals d’oci nocturn a tota Catalunya.

L’Ajuntament de Tarragona ha confirmat a Porta Enrere que l’actuació dels agents de la policia municipal va consistir a requerir el tancament dels establiments, avisant els propietaris que si no ho feien, podrien fer front a una denúncia i la corresponent multa, un fet que, a hores d’ara, no s’ha produït segons el consistori tarragoní. A més, la Guàrdia Urbana també va haver de fer fora uns joves de les pistes esportives de Campclar (les que es troben davant de la porta de l’Anella Mediterrània) i va haver de tornar a precintar la pista d’skateboard del Parc del Francolí perquè algú les havia tallat.

Al migdia d’avui diumenge, l’Ajuntament ha comunicat que patrulles de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra sortirien a avisar els ciutadans que no s’haguessin quedat a casa que havien de tornar als seus domicilis i ho farien mitjançant megafonia.

 

Porta Enrere ha pogut comprovar que algunes persones han fet cas omís de les instruccions de les autoritats i han decidit sortir a passejar o fer esport com un cap de setmana qualsevol. En un primer recorregut del periodista que signa aquesta notícia —durant uns vint minuts amb vehicle particular— el nombre de tarragonins que han desobeït el decret governamental ha estat superior a les 150 persones. En una segona passada i fins a les tres de la tarda, la xifra s’ha situat al voltant de 250 persones en un marge de temps d’una hora i mitja.

«Jo he sortit a comprar el pa. Bé, de fet faig que vaig a comprar el pa per poder estirar les cames», diu una de les persones que es trobava pels carrers de la Part Alta sense manies. Alguns dels tarragonins que han sortit al carrer ho han fet per passejar la seva mascota, malgrat que la gran majoria no ho ha fet en solitari com indica el decret, sinó acompanyats de la seva parella, pares, fills o família sencera. A més, també hi havia força gent fent esport, bàsicament corrent, especialment pel passeig de la platja del Miracle i l’Arrabassada, i molts d’altres passejaven, o bé sols, en parella o en grup. També hi havia gent a la platja, quan aquesta activitat també va quedar expressament prohibida en la compareixença del president del govern central Pedro Sánchez ahir a la nit.

Patrulles de l’Autoritat Portuària han anat aturant diferents persones al barri del Serrallo i també en alguns punts del passeig marítim per informar-los que no podien estar allí i que havien de tornar a casa. La policia portuària, equipada amb mascaretes i guants, no ha fet servir la megafonia, sinó que ha comunicat la situació personalment.

Segons publica el diari El País, les persones que incompleixin l’estat d’alarma decretat pel govern central es poden enfrontar a sancions que van des dels 100 euros i fins a una condemna d’un any de presó.

En les últimes hores, les xarxes socials han recollit vídeos i fotografies d’actuacions policials arreu de l’estat contra persones que havien incomplert l’estat d’alarma:

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.