Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Esports, General Els vincles econòmics del director general del Nàstic, el fill del president i cap de...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

L’estiu del 2017, un projecte sorgit de la ciutat de Tarragona feia el salt a l’àmbit estatal per la porta gran. Es tractava d’una iniciativa que permetia la inclusió en el món de l’esport d’un col·lectiu com el dels discapacitats intel·lectuals i la proposta, que va culminar inicialment amb un equip al Gimnàstic de Tarragona, va rebre nombrosos premis a la ciutat i arreu del país. L’equip, el Nàstic Genuine, va entrenar en solitari durant el seu primer any d’existència —des de la primavera del 2016, quan es va fer la jornada de portes obertes— fins que va disputar un torneig internacional organitzat pel club grana, la Champions Genuine, on van participar conjunts com el Tottenham, l’Ajax, el Llevant, el València i el Vila-real. Aquell campionat va ser el preàmbul d’una competició estatal, pionera a tot el món, que va adoptar el nom del Nàstic, Genuine, i on participen temporada rere temporada els equips dels clubs que militen en la Primera i Segona Divisió A del futbol espanyol que organitza LaLiga. Només el Barça i el Real Madrid no tenen equips en aquesta lliga integradora que el curs passat va comptar amb 36 conjunts.

La promotora d’aquella iniciativa solidària va ser Conxita Esteve, aleshores cap de l’àrea social del club grana i membre del consell d’administració del Nàstic SAD (Sociedad Anónima Deportiva). Esteve és la responsable de premsa del centre de producció que la multinacional alemanya BASF té a Tarragona. La companyia és la principal patrocinadora del Nàstic Genuine i aporta també fins a 70 voluntaris —treballadors de l’empresa— al projecte. Va ser precisament Conxita Esteve i el director general del Nàstic, Lluís Fàbregas, qui van anar, en representació del club grana, a veure el president de la Liga de Futbol Profesional (LFP) —coneguda comercialment com a LaLiga—, Javier Tebas, per a plantejar-li la possibilitat de fer una competició d’àmbit estatal entre equips formats per jugadors amb discapacitats intel·lectuals. «Va dir que sí en 20 segons», ha explicat Esteve en nombroses entrevistes, assegurant que va plorar molt [d’emoció] en aquell moment.

A partir d’aleshores, explica Esteve a Porta Enrere, «es va crear un equip de treball per generar tota la normativa de la competició» Genuine, que en la seva primera edició va comptar amb set equips: Celta, Mallorca, Las Palmas, València, Vila-real, Llevant i Nàstic de Tarragona. L’encarregada d’organitzar la competició Genuine no seria directament la LFP, sinó la Fundación LaLiga, una entitat que es va crear el 1993 i que forma part de LaLiga, els estaments de la qual «estan completament involucrats en la competició Genuine», diu Esteve. Però la Fundación LaLiga, que especifica en els seus estatuts que el president d’honor del seu Patronat ha de ser el Secretari General de l’Esport del govern estatal, necessitava algú extern que coordinés la competició, que s’encarregués sobre el terreny de la nova LaLiga Genuine i aleshores va iniciar un procediment per triar una empresa que fes aquesta tasca. La guanyadora va ser Altius Genius Fortius SL (AGF), una societat mercantil que actualment té dos administradors, David Bellver Vives (tresorer de la junta directiva del FC Barcelona i soci de Micfootball SL, empresa especialitzada en l’organització d’esdeveniments esportius i president de l’Agrupació Esportiva Micfootball, organitzadora del torneig MIC Mediterranean International Cup) i Conxita Esteve.

«Nosaltres vam presentar la proposta i vam guanyar per davant de totes les altres empreses que també van participar en el concurs; va ser tot molt transparent», diu Conxita Esteve, que nega que el fet que fos ella qui presentés la proposta de fer una nova competició amb discapacitats intel·lectuals a LaLiga hagués decantat la balança a favor de la seva empresa.

Esteve, però, també figura com a administradora mancomunada d’una altra companyia, Genuine Seed SL, que té dos administradors més: José Maria Andreu Solé (fill del president del Nàstic), actual director de l’àrea de Negoci, Marca i Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de l’entitat grana, i Lluís Fàbregas, director general del club. «Aquesta és una empresa que es dedica a la comunicació i la Responsabilitat Social Corporativa que va més enllà del Genuine [el projecte que va sorgir del Nàstic]. Treballem per altres indústries i empreses», diu Lluís Fàbregas, que assegura que Genuine Seed SL no treballa per a LaLiga i que tampoc té «cap mena de vinculació amb Altius Genius Fortius SL». Aquesta última afirmació de Lluís Fàbregas, però, no concorda amb el que diu Conxita Esteve sobre la relació entre les dues empreses: «AGF és qui té el contracte amb LaLiga però la primera empresa que nosaltres vam fer és Genuine Seed. Actualment, però, ja no es fa res amb ella, no té res a veure amb LaLiga».

Amb tot, si es repassa la informació que consta en el registre mercantil, es pot comprovar com la primera empresa que es va crear no va ser Genuine Seed SL com afirmava Esteve, sinó Altius Genius Fortius SL, que es va constituir el 4 de maig del 2017. Una setmana després, l’11 de maig, es creava Genuine Seed SL. «Aquesta empresa [Genuine Seed SL] es va muntar perquè LaLiga, de cara a organitzar els esdeveniments de la competició Genuine arreu de l’estat, ens va fer crear una empresa. El concurs el va guanyar Altius Genius Fortius SL, que està formada per Genuine Seed SL, que són el Fàbregas, la Conxita i el Jose, perquè tots ells tenen contacte directe amb LaLiga, i l’altre soci és el del MIC [Bellver]. LaLiga necessitava gent de confiança per tirar endavant el projecte de LaLiga Genuine i com que els impulsors de la idea eren ells, és a dir, la Conxita, el Fàbregas, el Jose i el Rovira [director de MIC Sports] els va dir “munteu una empresa per fer això que nosaltres treurem un concurs” i el van guanyar», diu Josep Maria Andreu, president del Nàstic de Tarragona. Per tant, segons Andreu, Genuine Seed SL i Altius Genius Fortius SL sí que tindrien una vinculació estreta, sent pràcticament el mateix. De les paraules d’Andreu també s’entén que LaLiga tindria decidit, abans del concurs, que la coordinació de la competició Genuine l’havia de dur a terme Conxita Esteve, Fàbregas, Andreu júnior i els responsables de MIC Sports.

«LaLiga i la Fundación som entitats privades i no estem obligades a fer cap concurs», diu Olga de la Fuente, directora de la Fundación LaLiga. De la Fuente explica a Porta Enrere que, un cop els va arribar la proposta del Nàstic de fer una lliga amb jugadors amb discapacitat intel·lectual, es va organitzar un grup de treball entre els set clubs que disposaven d’equips d’aquesta mena, entre els quals hi havia el Nàstic, que va enviar com a representants a les reunions a Conxita Esteve i també a Lluís Fàbregas. «Vam treballar durant tres mesos preparant la logística necessària i finalment els vam dir als set clubs que si coneixien alguna agència amb experiència i de prestigi reconegut, que ens ho diguessin i que ens enviessin les seves propostes per a coordinar la nova competició que volíem organitzar», diu. Finalment es van presentar tres propostes, una de les quals era la d’Altius Genius Fortius SL, una empresa creada específicament per al projecte. «Finalment va guanyar la proposta del Nàstic i vam començar a treballar amb ells», diu De la Fuente, associant clarament el projecte empresarial d’AGF amb el club grana.

Per tant, tenint en compte el que expliquen els implicats en el projecte de LaLiga Genuine, Conxita Esteve i Lluís Fàbregas van anar a LaLiga a plantejar la creació d’una nova competició, després de rebre el sí de Javier Tebas, ambdós, en representació del Nàstic, van ajudar a desenvolupar la futura lliga Genuine —amb els altres sis clubs— i quan LaLiga va demanar el suport d’alguna «agència amb experiència i de reconegut prestigi», Esteve, Fàbregas, José Maria Andreu i el MIC en van constituir una de nova creació i es van endur el contracte d’organització de la nova competició.

«Aquesta empresa és quelcom molt residual, només fem alguna cosa molt puntual», diu Lluís Fàbregas en relació amb Genuine Seed SL, donant a entendre que l’empresa està pràcticament desactivada, en la línia expressada anteriorment per Conxita Esteve. En canvi, el president del Nàstic no diu el mateix: «L’empresa Altius Genius Fortius SL i Genuine Seed SL van juntes, però es va decidir tenir dues empreses perquè la primera fa altres coses a banda de LaLiga Genuine. Amb tot, Genuine Seed pràcticament no té beneficis, si LaLiga paga un milió d’euros, per dir alguna cosa, ells s’emporten un 5%. L’any passat crec que van guanyar 12.000 euros».

Altruisme o ànim de lucre?

Tal com diu el president del Nàstic, Genuine Seed SL va registrar uns beneficis de 12.738 euros l’any 2019, un 7,28% més que el 2018, quan va aconseguir uns beneficis d’11.873 euros, tal com consta al registre mercantil. Per la seva banda, Altius Genius Fortius SL va registrar uns beneficis després d’impostos de 90.483 euros el 2018, últim any que van presentar els comptes. L’any 2017, quan va començar a funcionar, el resultat va ser d’unes pèrdues d’11.094 euros. Segons els informes mercantils d’AGF, aquesta empresa «no té personal assalariat a càrrec seu» i no consten despeses per aquest concepte tot i que Conxita Esteve explica a Porta Enrere que sí que hi ha persones que treballen per AGF. Genuine Seed, en canvi, tot i registrar uns beneficis molt inferiors, sí que té personal a càrrec seu, concretament un treballador, la despesa del qual es va disparar el 2019, passant de 44.443 euros el 2018 a 122.357 euros l’any passat.

«És molt fort això que està passant amb el Genuine. Que el director general del Nàstic i el fill del president constituïssin una empresa per guanyar diners amb una causa solidària com aquesta és molt lleig, i més després que el club hagués iniciat un projecte tan bonic com aquest», explica una de les diferents persones de l’entorn del Nàstic que s’han posat en contacte amb Porta Enrere arran d’aquesta situació. Una altra persona carrega contra Esteve, perquè, segons explica, s’aprofita de la seva condició d’antiga responsable de l’àrea social del Nàstic i cap de comunicació de BASF —patrocinadora de l’equip Genuine de l’entitat grana—per, no només haver aconseguit un contracte amb la seva empresa creada especialment per a l’ocasió, sinó per estalviar-se costos d’AGF pel fet que treballadors de la multinacional alemanya siguin voluntaris de l’equip del Nàstic que participa en LaLiga Genuine. «Això no és cert. És molt important no barrejar les coses. Jo tinc una empresa que s’encarrega de l’organització de LaLiga Genuine i BASF és patrocinadora de l’equip Nàstic Genuine, no de la competició, que és diferent. Jo no intervinc en el tema de BASF i el Nàstic, no soc la interlocutora de l’empresa amb el club en aquest assumpte per un tema de “compliance” [codi ètic]. Des del primer moment vaig informar l’empresa de la situació i aquesta ho va respectar», diu Esteve, que assegura que no es lucra amb Altius Genius Fortius SL, tot i que l’empresa, com hem vist, dona beneficis, tal com admet Esteve a Porta Enrere, assegurant que l’empresa és una societat mercantil convencional.

«En cap cas hi ha hagut lucre per part de l’agència [AGF]. El fet de pensar que Conxita Esteve s’hagi pogut aprofitar econòmicament del projecte no té ni cap ni peus, i t’ho dic jo que soc la persona més transparent del món», diu Olga de la Fuente que, malgrat destacar la seva transparència, es nega a facilitar a Porta Enrere la suma del contracte que té AGF amb LaLiga: «No podem donar dades econòmiques sobre el cost del projecte». La directora de la Fundación LaLiga assegura que totes les despeses de la competició les paga la LFP gràcies a la col·laboració de molts patrocinadors, com el Banc Santander, que aporta el «title sponsor», o nom de la competició a canvi de publicitat.

«Nosaltres com a Nàstic no organitzem res, sinó que posem les instal·lacions a disposició de LaLiga quan es disputen els partits a Tarragona. Però com que no tenim prou camps aquí, anem a Salou i l’empresa [AGF] s’encarrega de llogar els camps, contractar l’hotel, etc. S’encarreguen de totes les despeses associades, excepte els voluntaris, que no els paguen», diu Josep Maria Andreu. Per tant, quan LaLiga Genuine es fa a Tarragona, tota la mà d’obra dels voluntaris —70 de BASF— suposaria un estalvi per AGF. Un extreballador d’AGF explica a Porta Enrere que des d’aquesta empresa es va dissenyar un programa de voluntariat —coordinat per Bito Fuster, membre de l’organització dels Jocs Mediterranis— que van fer arribar a tots els clubs participants en la competició per tal de disposar d’aquestes persones que ajudessin en l’organització dels partits a cada seu. Segons aquest exempleat, no tots els clubs ho feien i això afectava la imatge de l’esdeveniment: «En una seu es podien aplegar 1.000 persones entre jugadors i familiars i demés. Per tant, calien uns 50 voluntaris per fer-ho bé però hi havia clubs que en tenien molts més i d’altres que no, i sense els voluntaris necessaris, la imatge que donava l’esdeveniment no era la mateixa».

«Conxita Esteve ha informat de tot a l’empresa i per a nosaltres aquesta situació no suposa cap problema. BASF és patrocinadora del Nàstic Genuine abans que la lliga es posés en marxa. No aportem cap mena de recursos a LaLiga Genuine i la nostra intervenció és en el dia a dia de l’equip el Nàstic. Entenem que no existeix cap conflicte d’interessos», diu oficialment BASF Tarragona a Porta Enrere.

Amb tot, aquesta diferenciació que remarquen des de la companyia alemanya i Esteve no queda massa clara si es repassen els diferents reportatges de premsa que s’han fet els últims anys. Així, Esteve sempre surt com a la impulsora de LaLiga Genuine arran de la creació del Nàstic Genuine i treballadora de BASF —fins i tot fotografiada a les seves instal·lacions —, una empresa, la multinacional alemanya, que apareix com a patrocinadora del «Genuine» però mai s’esmenta que l’organització de LaLiga Genuine la fa Esteve des de la seva empresa AGF. Per tant, el lector acaba assumint que aquell projecte solidari que es va generar des del Nàstic a través de Conxita Esteve —que havia estat membre del consell d’administració de l’entitat— ha crescut de la mà del club grana i de BASF i que la cara visible del projecte és ella. Un exemple podria ser la disputa de l’Special Cup, un torneig que va jugar el Nàstic Genuine a Itàlia i on Conxita Esteve va formar part de l’expedició grana però com a coordinadora de LaLiga Genuine.  El concepte «Genuine» s’utilitza sovint indistintament per referir-se a l’equip del Nàstic i a la lliga, tal com mostren les declaracions de la cap de recursos humans de BASF.

«El Nàstic no té res a veure amb aquestes empreses. Nosaltres vam ser els impulsors del projecte, sí, però ara només ens fem càrrec de les despeses del nostre equip que participa en la lliga. Els diners surten des del consell d’administració», diu Josep Maria Andreu. Amb tot, Porta Enrere ha parlat amb un extreballador d’AGF que assegura que anava a treballar a les oficines del Nàstic tot i que l’empresa tenia una seu a la Part Baixa de la ciutat, que posteriorment va traslladar a un altre indret de la ciutat, un extrem que confirmen persones de l’entorn del club grana.

«En aquesta agència (AGF) estava integrada el MIC, que organitza esdeveniments esportius de fa anys i a més, ja havien creat el MIC Integra, això comportava que  tinguessin molta experiència. Amb Conxita i la seva agència, teníem tota la part de comunicació i, a més, la Casa de Carlota treballava amb persones amb discapacitat intel·lectual en el seu estudi de disseny gràfic. Quadrava perfectament», afirma De la Fuente. De fet, José María Batalla, cofundador de la Casa de Carlota, va ser, juntament amb Esteve i Bellver, administrador mancomunat d’Altius Genius Fortius SL en els dos primers anys de la societat. Actualment ja no consta com a tal.

«Totes aquestes empreses [AGF i Genuine Seed] es van muntar perquè qui tenia experiència en aquesta mena de competicions, el Juanjo Rovira [director de MIC Sports, que organitza des del 2013 el MIC Integra], els hi va dir a la resta que si volien fer aquest projecte [LaLiga Genuine] havien d’anar tots junts perquè un coneixia a la de la Fundació, l’altre a aquell d’allà, etc. Has de tenir en compte que li vaig demanar a la Conxita Esteve que deixés el consell d’administració del Nàstic perquè no podia formar-ne part si tenia una empresa com aquesta que feia coses per LaLiga, i va plegar. Pel que fa al Lluís i el Jose, com que són treballadors del Nàstic, és diferent. Ells són lliures de crear una empresa, com podries fer tu. No els hi podia dir que no muntessin l’empresa si volien seguir treballant al Nàstic perquè aleshores m’haguessin dit que no entraven en la societat», diu Josep Maria Andreu, que assegura que «no té res a amagar». Segons Olga de la Fuente, va ser LaLiga qui li va demanar a Esteve que deixés de ser directiva del Nàstic per un tema de compliment: «Aquesta competició no té rivalitat i encara que ella s’hagués quedat al Nàstic això no hagués suposat cap mena de favoritisme envers aquest club».

«Èticament és reprovable. Tots els implicats es van aprofitar de la seva posició per aconseguir aquell contracte i guanyar diners amb una causa solidària. El projecte Genuine de Tarragona queda tacat», afirma una de les persones crítiques amb la creació de les empreses per part d’Esteve i els directius del Nàstic amb qui ha parlat Porta Enrere. Amb tot, la directora de la Fundación LaLiga no ho veu així: «Estic sorpresa que hagi pogut suscitar-se qualsevol mena de sospita sobre aquest tema. El projecte Genuine ens ha canviat la vida a tots».

 

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.