Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Impacte La Fiscalia investiga la destrossa feta a la Torre de Minerva arran d’una denúncia de...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

El cas de la Torre de Minerva es troba sota investigació de la Fiscalia. La destrossa feta per una empresa de bastides en aquest monument on hi ha el relleu de la deessa del mateix nom, el més antic del món romà fora de la península Itàlica, podria tenir conseqüències legals si el fiscal així ho determina. El cas va ser destapat per Porta Enrere el 16 de juliol d’enguany (Els operaris de l’empresa que instal·la la bastida per a restaurar la Torre de Minerva foraden la muralla romana del segle II aC i el relleu de la deessa, el més antic de la península Ibèrica) i, davant el rebombori mediàtic que es va crear, així com la indignació de la comunitat científica i ciutadana, l’Ajuntament va decidir presentar una denúncia a la Fiscalia cinc dies després de la publicació de l’article per part d’aquest mitjà.

Tal com publica el Diari de Tarragona en la seva edició d’ahir, el fiscal ha obert diligències d’investigació sobre aquest cas, encarregant a la policia judicial de la Guàrdia Civil un informe dels fets.

El cas es remunta a mitjans del passat mes de juliol. L’Ajuntament havia decidit emprendre unes obres de millora a la Torre de Minerva, una construcció defensiva que forma part de la muralla de Tàrraco, el monument romà més gran de la península Ibèrica. El tram on es troba l’esmentada torre és del segle II aC i compta amb un relleu on es representa la deessa Minerva que es troba a l’exterior, a la part superior de la torre, però del qual només se’n conserva la meitat inferior. En el relleu, Minerva, que vesteix una túnica llarga (peplos) i va armada amb una llança i un escut que duu al centre un cap de llop. Aquest relleu escultòric romà és considerat el més antic de la península Ibèrica i un dels més antics fora d’Itàlia.

El relleu i la resta de la torre van ser perforats per un grup d’operaris que havien d’instal·lar una bastida per fer una inspecció ocular prèvia a la restauració del monument. Els treballadors van voler fixar l’estructura d’acer a la torre tot i que sabien que es tractava d’un element patrimonial inclòs en la declaració Patrimoni Mundial de la Humanitat des de l’any 2000. L’actuació de l’empresa va ser del tot incomprensible si es té en compte que la companyia (Foreseny) ha treballat sovint amb l’Ajuntament en temes de patrimoni.

En un segon article publicat per Porta Enrere el 10 d’agost d’enguany (La Torre de Minerva, la història de l’últim i més gran desastre de la gestió del patrimoni arqueològic de Tarragona: mentides i grans dosis de negligència i demagògia) s’explicava amb detall la història de la destrossa. En el reportatge s’incidia en el fet de la tria de l’empresa que havia d’instal·lar la bastida, Foreseny, que va ser escollida per davant d’altres empreses. Sobta que el consistori no apostés per una companyia que lloga màquines elevadores, que haurien evitat la instal·lació d’una estructura sobre el monument. Tal com s’explica en l’article, el cap de Patrimoni Històric del consistori, tot i demanar pressupost a aquesta empresa d’elevadors (Verma), així com a altres, no es va oferir a rebre els tècnics de Verma a peu de monument i, per tant, aquests no van fer pressupost. «No vam presentar pressupost perquè no vam anar a veure la ubicació. La persona que ens va contactar [Menchon] ens va dir que ell no hi seria i, per tant, no tenia sentit que hi anéssim tots sols sense conèixer detalladament les característiques del lloc i de l’actuació. Vam veure que era un monument antic, però no podem triar la màquina idònia i, en conseqüència, fer un pressupost, si no ens expliquen de primera mà tots els detalls en una intervenció tan delicada», van dir des de Verma a Porta Enrere.

El cap tècnic de Patrimoni Històric, Joan Menchon, no va ser present en cap moment de la instal·lació de la bastida i, un cop es va consumar el desastre, va fer un informe que va indignar la resta de científics de la comissió per estudiar el cas quan va minimitzar els danys a la torre i al relleu comparant el volum dels forats als d’una ampolla d’aigua de 33 ml. Ara, l’actuació del cap de Patrimoni Històric i de l’empresa estan sent investigades per la Fiscalia.

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.