L’empresa BIC Iberia, dedicada a la fabricació d’encenedors, ha presentat aquest matí un escrit a la Fiscalia Provincial de Tarragona en el qual posa en coneixement d’aquesta institució que el centre comercial Family Parc, que té previst obrir les portes aquest dijous, no pot fer-ho perquè es troba en la franja de seguretat de l’empresa, que es troba sota la normativa SEVESO (aquella que regula les empreses que fabriquen o manipulen substàncies tòxiques i perilloses). D’aquesta manera, BIC Iberia compleix amb allò que va advertir a l’Ajuntament de Tarragona en els escrits que va enviar al consistori el 28 de maig i 1 de juliol d’enguany, tal com va publicar Porta Enrere el passat 4 de juliol.
Segons expliquen els responsables de BIC Iberia a Porta Enrere, l’empresa ha fet el pas un cop ha vist que la inauguració sembla inevitable després que Family Cash (l’empresa de supermercats que ha impulsat el centre comercial Family Parc) hagi manifestat a la premsa que «ho tenen tot a punt, fins i tot amb els pots de tomàquet a les prestatgeries» i que el regidor d’Urbanisme Nacho García Latorre (PSC) digués ahir al Diari de Tarragona que el consistori «podria aixecar la suspensió de la llicència de primera ocupació [requisit indispensable juntament amb la llicència d’activitat] perquè Family Parc pugui ser inaugurat aquest dijous».
«No podíem fer res més que anar a Fiscalia. Nosaltres fa més de 50 anys que estem al mateix lloc i que fem encenedors. Afortunadament, no ha passat mai res, però ara imagina’t que la setmana vinent, en una operació de càrrega i descàrrega, que és la més delicada, hi ha una explosió i queda ferida una persona en aquell supermercat que ara volen inaugurar. Què farien les associacions de veïns o qualsevol altra entitat després d’allò? Anirien contra el consell d’administració de BIC Iberia, ens posarien una querella. Què hem de fer, doncs? Esperar que obrin? No, hem d’actuar abans perquè aquest centre comercial no es pot posar on s’ha posat», diuen des de BIC Iberia a Porta Enrere.
BIC Iberia està qualificada d’empresa SEVESO perquè per fer els encenedors disposa de tancs d’emmagatzematge de gas de fins a 25 tones, a banda dels encenedors que ja té fabricats (5 grams de gas per encenedor) i que té en estoc a l’espera de ser distribuïts. Aquesta acumulació de gas a les seves instal·lacions és la que provoca que en un radi de 420 metres no es pugui construir cap element que sigui considerat vulnerable o molt vulnerable (centres comercials, centres educatius, equipaments esportius, habitatges…).
L’Ajuntament confirma l’aixecament de la suspensió
El consistori tarragoní ha confirmat a Porta Enrere que ha decidit aixecar la suspensió en la llicència de primera ocupació que pesava sobre el projecte Family Parc després que l’Ajuntament rebés els escrits de BIC Iberia alertant sobre la situació d’il·legal d’aquest equipament comercial. El regidor García Latorre va admetre a Porta Enrere la setmana passada que el consistori havia demanat un informe al departament d’Indústria sobre aquest cas per determinar si havia de denegar la llicència al Family Parc o no un cop es van adonar que el centre comercial es trobava en la franja de seguretat de BIC Iberia. Mentrestant, l’Ajuntament resolia les al·legacions presentades per l’empresa promotora en resposta als escrits de BIC. El consistori no ha esperat a la resposta de la Generalitat de Catalunya i ha aixecat la suspensió i això deixa les mans lliures a Family Cash per inaugurar el centre comercial, sempre que el jutjat no ho eviti.
El departament d’Indústria no ha volgut confirmar a Porta Enrere si ja havia enllestit l’informe que li va demanar l’Ajuntament de Tarragona i, sobre aquest cas, s’ha limitat a dir que aquest és un assumpte del consistori tarragoní, sense donar més explicacions al respecte.
BIC no demana mesures cautelars
BIC Iberia explica a Porta Enrere que no ha demanat cap mena de mesures cautelars en el seu escrit a la Fiscalia, a qui s’ha limitat a informar de la situació perquè es prenguin les mesures oportunes en vista del perill que poden córrer les persones per trobar-se dins de la franja de seguretat de l’empresa. Aquesta franja de seguretat és allò que es coneix com a AQR, que són les sigles d’Anàlisi Quantitativa de Risc, el resultat d’un càlcul de la distància a la qual s’han de mantenir certs elements tot depenent de la quantitat i composició dels compostos tòxics i perillosos que tingui una determinada empresa que es trobi sota la normativa SEVESO.
S’assabenten a última hora i de casualitat
«La qüestió és: per què BIC s’espera tant a comunicar una cosa així?», es preguntava el regidor García Latorre dijous passat en relació amb la comunicació de BIC, que es va produir per primer cop el 28 de maig d’enguany, quan el projecte Family Parc ja s’havia anunciat de feia dos anys i s’havia publicat sovint a la premsa, fins i tot en la visita d’obres que l’alcalde Rubén Viñuales (PSC) havia fet el mes de febrer d’enguany. «Simplement, no sabíem que feien un supermercat allí», diuen des de BIC Iberia, que expliquen que se’n van assabentar per una empresa d’enginyeria que havien contractat per fer unes modificacions en un projecte que tenen entre mans a les seves instal·lacions: «El passat mes de maig, arran d’unes obres que hem de fer, vam contractar una enginyeria i, tot repassant si el projecte que impulsàvem podia afectar la franja de seguretat que tenim establerta, els tècnics de l’enginyeria ens van preguntar si érem conscients que la nau que s’estava construint en el solar en qüestió era un supermercat. Aquesta va ser la primera notícia que vam tenir. Tot seguit, vam enviar els escrits a les administracions competents per informar que allò no podia anar allí», diuen des de BIC.
És així com va entrar el primer escrit de l’empresa a l’Ajuntament de Tarragona el passat 28 de maig. BIC Iberia assegura que també van enviar escrits al departament d’Indústria, Protecció Civil i el departament de Comerç de la Generalitat. «L’únic que no ha respost ha estat Comerç», diuen. El departament de Comerç va ser qui va provocar l’origen de tot l’embolic, perquè va concedir una llicència comercial al solar que aleshores era propietat de Rapejun. Com va dir García Latorre a Porta Enrere la setmana passada, aquesta empresa va demanar la llicència comercial per vendre’s el solar, cosa que finalment va acabar fent a Family Cash per fer el centre comercial Family Parc.
El departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya va concedir la llicència el 2016 (García Latorre havia dit a Porta Enrere el 2018) i ho va fer sense, aparentment, consultar les afectacions industrials de la zona que estan en poder del departament d’Indústria. Si ho hagués fet, hauria sabut que allí no hi podia anar cap centre comercial o supermercat perquè està dins la franja de seguretat de BIC Iberia.
Tampoc ho va fer l’Ajuntament de Tarragona quan va concedir el permís d’obres a la promotora, o la llicència de primera ocupació. El consistori es defensa dient que havia de ser Indústria qui havia d’informar els tècnics municipals d’aquestes franges de seguretat (AQR), cosa que mai va fer. Així i tot, l’Ajuntament de Tarragona va tirar endavant un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) el 2013 i ara, que n’està fent un altre perquè el Tribunal Suprem va tombar aquell d’ara fa 12 anys, tampoc les té. «Ara li hem dit a l’Ajuntament que faci constar el nostre AQR al nou POUM», diuen des de BIC a Porta Enrere.
La companyia assegurava en els escrits que havia enviat al consistori —i referma avui a aquest mitjà—, que va presentar la seva AQR a Indústria de la Generalitat de Catalunya l’any 2009 i que aquesta va ser verificada l’any 2011. És a dir, fa 16 anys que l’administració sap que en una franja de 420 metres al voltant de BIC Iberia no es pot construir cap element vulnerable. Malgrat això, s’ha fet un centre comercial que ara, a expenses del que digui finalment la justícia, no podrà obrir o haurà de tancar. Les administracions implicades, com s’ha vist, es passen la pilota d’unes a altres.

Franja de seguretat (AQR) de BIC Iberia (420 metres).

Ubicació segons captura de Google Maps de BIC Iberia, el solar on es troba el Family Parc i el supermercat de la cadena Mercadona.
Però ben a prop d’on es troba el Family Parc hi ha un altre centre comercial d’una cadena de supermercats molt coneguda, Mercadona. Si s’observa la franja de seguretat de BIC Iberia, aquesta no toca de ple a l’edifici del supermercat, però potser sí en una part i, sobretot, en l’aparcament que té al darrere. BIC Iberia no va recórrer a la justícia aleshores. «Tampoc ens vam assabentar que feien un supermercat allí. Quan ho vam saber, ja estava construït», diuen des de l’empresa d’encenedors, que admeten que, en l’escrit a la Fiscalia, no esmenten el cas de Mercadona i que se centren en el de Family Cash.