Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Cultura i Patrimoni El teatre Metropol té les bigues malmeses i podria haver d’apuntalar-se: el mal estat d’un...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

«Ase magre, ple de mosques», assenyala el refranyer català per descriure la situació que viu una persona o entitat que acumula desgràcies. Aquest és el moment en què es troben els departaments de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, que fa uns dies van viure l’inesperat i perillós despreniment d’un bloc de guix al Teatre Tarragona. Aquest fet, més greu del que es pot pensar inicialment perquè es tracta d’una peça enorme (al voltant d’uns 12 metres) que va caure sobre el primer amfiteatre i la platea, hauria pogut causar una desgràcia irreparable si hagués passat amb el públic present —va succeir la matinada del divendres al dissabte passat—.

L’incident del Tarragona va obligar l’Ajuntament a tancar l’edifici i traslladar la programació al teatre Metropol tot esperant l’anàlisi de l’estat general de l’equipament i trobar les solucions oportunes per garantir la seguretat de l’immoble. Però el Metropol no es troba en millors condicions, ans el contrari. Segons les fonts consultades per Porta Enrere, l’històric teatre de Jujol, que actualment es troba en tràmits per ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, pateix greus problemes i necessita una remodelació profunda de la qual encara no es coneix l’abast total. Els tècnics, però, han detectat bigues en mal estat que tenen serioses deficiències. Des de l’Ajuntament de Tarragona s’està valorant la possibilitat d’apuntalar algunes zones de l’edifici per tal d’evitar riscos innecessaris però mentrestant avui el teatre obrirà les seves portes per tal d’acollir un espectacle que s’havia de fer al Teatre Tarragona: «Eclipse. Viaje de ida y vuelta», que començarà a les 21 h.

El mal estat de les bigues no és, però, l’únic problema que té l’edifici. Hi ha filtracions d’aigua importants a través de les cobertes —i també des del pati, que no pot recollir tota l’aigua que rep en dies de pluja intensa— que inunden sales on es troben els quadres de llums, tal com va denunciar un dels treballadors en el seu perfil de twitter el mes d’octubre passat:

 

I això no és tot. Els tèrmits estan fent estralls en la fusteria de l’edifici i els desperfectes són ben visibles per a qualsevol que accedeixi a l’equipament, tal com es pot comprovar en aquesta sèrie de fotografies a les quals ha tingut accés Porta Enrere:

Tots aquests problemes en l’estat general de l’edifici recorden el cas d’un altre equipament important de la ciutat i que també  es troba en una situació precària: el Camp de Mart. Porta Enrere va publicar un article el 8 de juliol de l’any passat en què revelava que l’arquitecte tècnic municipal va emetre un informe afirmant que l’equipament estava en «perill de col·lapse».  El document era de l’any 2010 però des d’aleshores no s’ha fet cap actuació sobre les instal·lacions que garantissin la seguretat del recinte, tal com va certificar aquest mitjà. Els problemes del Camp de Mart no eren només d’algunes sales que estaven apuntalades de feia anys, sinó que també feien referència a la carpa, que ha patit nombrosos problemes i danys des que es va instal·lar. Després d’aquell  article, la regidora Begoña Floria va convocar una roda de premsa per explicar que el «Camp de Mart està vellet, però no cau» i afirmava que s’estava fent un informe tècnic de l’estat de l’equipament per saber quines accions emprendre en la seva millora. Des d’aleshores, no hi ha hagut cap notícia sobre l’esmentat informe i no s’ha fet res  per a solucionar els problemes estructurals de l’equipament. En aquella roda de premsa, Floria va prometre una intervenció al Camp de Mart de 600.000 euros que s’executaria en diferents fases. La regidora va dir que s’inclouiria una partida per la carpa en els pressupostos del 2019. Als pressupostos, que es poden consultar online, no hi consta cap partida per la carpa però sí una de 300.000 euros en concepte d’inversions en infraestructures de Patrimoni Històric.

L’estudi del Metropol

Els desperfectes del teatre Metropol han sortit a la llum arran d’un estudi encarregat per l’Ajuntament a una empresa especialitzada que es va endur l’adjudicació d’un contracte per valor d’uns 15.000 euros (tot i que en la plataforma digital del perfil del contractant de l’Ajuntament només apareix la convocatòria del contracte i no l’adjudicació). Aquest estudi s’està duent a terme de fa uns mesos ençà i ha de concloure les mesures que caldrà adoptar sobre l’equipament per a garantir-ne la seguretat i la funcionalitat en un futur.

El Metropol es va obrir al públic l’any 1995 després de la remodelació que va fer l’arquitecte Josep Llinàs, que va rebre el premi FAD (Foment de les Arts Decoratives) el 1996 contra tot pronòstic, perquè el gran favorit era Richard Meier per la seva intervenció al Macba.  Els tècnics estan en contacte amb aquest arquitecte per tal de conèixer els detalls de la seva reforma gairebé 25 anys després i poder establir una documentació completa de l’estat i els materials de l’immoble en vista a una reforma en profunditat.

L’any passat, però, l’Ajuntament va gastar-se 200.000 euros en algunes millores al Metropol que no van incidir, però, en l’estructura, sinó que van consistir en «la renovació de les butaques, l’arranjament del parquet, la substitució del sistema d’il·luminació i la renovació de tèxtils del sotre i de les cortines». Com en el cas del Camp de Mart, l’anterior regidor de Cultura, Josep Maria Prats, va decidir tancar el teatre Metropol per a rehabilitar-lo davant la degradació que havia patit. La seva successora en el càrrec, Begoña Floria, va tombar aquella decisió i va optar per mantenir el teatre obert —el Camp de Mart també, com ho prova el Festival d’Estiu de Tarragona— i fer la intervenció per fases proposada per Prats en fases.

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.