Contacte: redaccio@portaenrere.cat

General, Medi Ambient El nou president de l’AEQT, Rubén Folgado, investigat per suborn a funcionaris i per un...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

«Ja coneixem tots el caràcter irregular d’aquesta instal·lació des del punt de vista de la nostra activitat que no contempla la distribució ni la cessió d’energia elèctrica. […] Les conseqüències, en cas que l’Ajuntament ens obligui a retirar aquestes instal·lacions dels seus terrenys, són inassumibles». Aquest és un fragment d’un correu electrònic que l’actual president de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) i director tècnic de Messer Ibérica, Rubén Folgado, va enviar al director general de Messer, Karl Hauck, i a la directora financera de la mateixa empresa, Mar Resa, el 4 de febrer del 2013 sobre la situació il·legal d’una part de la planta de Messer Ibérica després de l’ampliació de les seves instal·lacions l’any 2012 amb un cost de 16 milions d’euros. Folgado, que va ser nomenat president de l’AEQT el mes passat i que fins aleshores era president de la Comissió d’Energia d’aquesta associació des de l’any 2013, està sent investigat pel jutge per suborn a funcionaris i per un delicte contra l’ordenació del territori i l’urbanisme en relació amb l’esmentada ampliació de les instal·lacions d’una planta, la de Messer Ibérica, que ja es va construir, segons els informes de la investigació, sense la preceptiva llicència. A banda de Folgado, també té la condició d’investigat el director general de Messer Ibérica, Karl Hauck, per delictes contra l’ordenació del territori i de suborn de funcionaris públics, així com altres directius de la companyia.

Els responsables de Messer Ibérica no són els únics investigats. De fet, l’exalcalde del Morell, Pere Guinovart, té la condició d’investigat per delictes contra l’ordenació del territori, prevaricació, suborn, tràfic d’influències i delicte de negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i dels abusos en l’exercici de la seva funció tal com consta en la investigació dels Mossos d’Esquadra. «Estem imputats (investigats) tot l’equip de govern, no només l’alcalde», va dir Pere Guinovart a Porta Enrere quan aquest mitjà ja va publicar el cas el 5 de febrer d’enguany.

Ara, amb el nomenament de Folgado com a cap visible de la potent indústria química de Tarragona (AEQT), la investigació pren un altre caire, de més rellevància si cap en un cas que s’investiga al jutjat de fa anys.

«Ens juguem la desclassificació dels terrenys en els quals tenim grans inversions. Anem amb cura amb posicionar-nos en contra de l’Ajuntament per les repercussions que hi podria haver», deia Folgado el maig del 2013 en un correu electrònic a resposta d’un altre email de l’advocada de l’empresa, qui reconeixia obertament: «La realitat és que a vosaltres [Messer Ibérica], per haver edificat abans d’urbanitzar, us podrien exigir el 100% de la vostra quota de participació segons la normativa aplicable. […] És impropi i irregular que l’Ajuntament, a l’emetre en el seu moment un certificat de compatibilitat urbanística favorable perquè poguéssiu instal·lar l’activitat, afirmés que la finca era sòl urbà (si encara no s’havien fet les obres d’urbanització, no podia ser sòl urbà). […] Recordar-vos que heu edificat i esteu amb activitat en marxa en un sector sense desenvolupar urbanísticament, així que us interessa tancar amb l’Ajuntament tan aviat com pugueu la vostra consolidació. […] L’amenaça de desclassificar el sòl ja la va fer el secretari de l’Ajuntament a l’última reunió a la qual vaig assistir (gener 2012)».

La investigació del jutjat se centra en la concessió de la llicència d’obres de la planta de fraccionament d’aire que, segons la investigació policial, s’hauria atorgat després de la construcció de la infraestructura, que hauria finalitzat el 2008 mentre que la llicència s’hauria concedit l’any 2009, mesos després de l’aprovació del Pla Parcial 10 del municipi tot i l’informe desfavorable de l’arquitecte municipal. Els terrenys, en el moment de l’aixecament de la planta, no eren aptes per a construir, de fet, no estaven ni urbanitzats. Per tant, Messer Ibérica no podia edificar en aquells terrenys fins que s’hagués publicat al DOGC el text refós del PP10 i fins que no s’hagués urbanitzat aquella zona. L’empresa, però, no només va construir sinó que va posar en marxa la planta abans d’aconseguir la llicència, tot amb el vistiplau del consistori. «El que no podem oblidar és que efectivament el certificat que va fer l’Ajuntament no està ben fet i que nosaltres [Messer Ibèrica] hem fet les obres sense disposar de llicència», escrivia l’advocada a Rubén Folgado el 9 de juny del 2008.

L’any 2012 s’haurien repetit les irregularitats quan l’empresa va voler ampliar la planta per a un nou liquador de gasos. L’arquitecte municipal, tal com va passar l’any 2009, va emetre un informe desfavorable a la sol·licitud d’obres de Messer que van suposar una inversió de 16 milions d’euros. També va presentar informe desfavorable el secretari de l’Ajuntament.

«Entre les teves responsabilitats es troba tenir legalitzades les instal·lacions […] Tu has portat directament les converses amb l’Ajuntament, segurament per proximitat, però crec que és el moment de passar-ho a l’àmbit jurídic i analitzar la justificació del pagament d’aquesta taxa. Estem en moments molt delicats i hem d’evitar, més que mai, que puguin acusar-nos de prevaricació», escrivia la directora financera de Messer, Mar Resa, a Rubén Folgado el 6 de febrer del 2013.

«Crida poderosament l’atenció d’aquest Grup III [d’investigació dels Mossos d’Esquadra] que el senyor Folgado, de forma personal, negociés directament amb l’alcalde del Morell el pagament de la taxa i que aquesta fos considerada una “contribució social” de Messer al municipi en contra de l’opinió dels serveis jurídics de la seva empresa. I encara més si es té en compte que amb la composició del nou govern municipal (eleccions 2015), la dona del senyor Folgado, Susana Ferré, va ser nomenada per l’alcalde del Morell regidora del municipi en la cartera d’urbanisme i promoció econòmica», deia l’informe policial. Les conclusions dels Mossos arran de l’estudi de la documentació i dels correus electrònics són molt clares: «Els correus demostren, sense cap mena de dubte, que els màxims responsables de l’empresa Messer van actuar en la construcció i posada en funcionament de la planta del Morell amb total coneixement de les irregularitats existents en connivència amb l’Ajuntament i acceptant la imposició d’una taxa (per ocupació de la via pública arran de les noves instal·lacions del 2012) que consideren que no s’ajusta a la legalitat com a contraprestació perquè l’Ajuntament no revisi la classificació del sòl on es troba l’empresa de forma totalment il·legal».

Els problemes haurien començat quan Messer va decidir instal·lar una planta al Morell en lloc de fer-ho a Vila-seca, on no va arribar a un acord amb l’ajuntament. La inversió de l’esmentada planta va ser d’uns 40 milions d’euros. «Messer volia fer la planta a Vila-seca però al final no va poder fer-la. En aquell moment s’estaven plantejant marxar del país, per això ens vam oferir que es fes al municipi», explicava aleshores l’exalcalde del Morell Pere Guinovart.

Segons consta en les diligències policials, Messer Ibérica va aportar una sèrie de diners a l’Ajuntament d’El Morell en contraprestació a la concessió de la llicència d’obres de la nova planta (i el fet que el consistori permetés la seva construcció i posada en marxa abans d’aprovar l’esmentada llicència). Així, Messer hauria ingressat uns 300.000 euros a l’Ajuntament l’any 2008 que haurien servit per sufragar el cost de les butaques del Centre Cultural del poble. Aquest equipament, segons la investigació, hauria servit com a element de propaganda política per a les posteriors eleccions de l’any 2011.

A banda d’aquests diners per a l’equipament industrial, la investigació revela que Messer Ibérica hauria contractat treballadors proposats directament per l’Ajuntament: «Li he comunicat l’alcalde del Morell que tenim oberts els següents processos de selecció de personal perquè aporti possibles [candidats?] amb perfils similars: administratiu per a departament de compres, administratiu per a departament tècnic, operadors de planta química, mecànic de planta, instrumentista elèctric, tècnic auxiliar per a departament de SHEQ», deia Folgado en un correu el 19 d’octubre del 2007. Però, de vegades, els candidats aportats pel consistori, no complien amb els requisits que demanava l’empresa: «Per acabar de “liar-la“, s’ha convocat a un candidat d’El Morell que ve recomanat per l’alcalde. Aquest candidat no compleix de cap manera el perfil que es requereix per a la plaça d’operador. Aquest candidat, amb moltes reserves, es podria acceptar, com a molt, per a la selecció dels operadors pel contracte de Vivisol a Vila-seca».

L’informe dels Mossos d’Esquadra considera que el fet que Messer contractés personal proposat per l’Ajuntament d’El Morell indica que es tracta d’una «contraprestació als permisos atorgats per l’Ajuntament de forma irregular per a la construcció i l’ampliació de la planta de Messer».

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.