Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Cultura i Patrimoni L’Ajuntament de Tarragona fa marxa enrere i no obrirà al públic els tres monuments que...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

Reculada en tota regla de l’Ajuntament de Tarragona. El consistori tarragoní, que va anunciar dijous passat que avui obriria tres monuments vinculats al Museu d’Història de la ciutat: el Passeig Arqueològic, el Fòrum de la Colònia i l’Amfiteatre (tot i que en la seva terrassa superior), no ho farà perquè, bàsicament, no pot fer-ho. El desconfinament marcat pel govern central arran de l’estat d’alarma indica que en la fase 1 només es poden obrir museus i no monuments, que estan reservats per a la fase 2. Per tant, el Passeig Arqueològic, que recorre la muralla, tenint la seva entrada al portal del Roser, l’Amfiteatre i el Fòrum de la Colònia, no obriran avui al públic.

La decisió ara de no obrir els monuments que l’Ajuntament va anunciar la setmana passada que sí que obririen s’ha certificat aquest matí. Malgrat això, el regidor de Patrimoni Hermán Pinedo va assegurar ahir a la nit a Porta Enrere que els monuments sí que obririen com estava previst, «garantint la seguretat per a tots els visitants», amb mesures com en el cas del Passeig Arqueològic, de fer entrar la gent pel portal del Roser però tenint la sortida en l’extrem del recorregut i, evitant d’aquesta manera, que es produïssin anades i vingudes pel mateix circuit. Malgrat l’afirmació de Pinedo de continuar endavant amb l’obertura dels monuments, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat Elsa Ibar explica a Porta Enrere que la delegació de la Generalitat a Tarragona va rebre ahir a la nit un correu electrònic d’Alcaldia —i no de la regidoria de Patrimoni— del consistori tarragoní assegurant que els monuments finalment no s’obririen.

Sobta que l’Ajuntament decidís obrir aquests recintes quan el Boletín Oficial del Estado (BOE) explicita clarament que els monuments no es poden obrir al públic fins que la zona allà on es trobin no hagi entrat a la fase 2 del desconfinament. Tarragona es troba a la fase 1 des de la setmana passada i només pot obrir, pel que fa a equipaments culturals d’aquesta mena, museus, amb, això sí, una limitació d’aforament del 30%. «Demà [avui pel lector] no obrim monuments, sinó espais a l’aire lliure. Per exemple, el Fòrum de la Colònia és un parc i l’entrada de l’Amfiteatre és un mirador. Aquests espais estan adscrits al Museu d’Història de Tarragona (MHT) i, per tant, entrarien a la fase 1. L’obertura d’aquests indrets serveix, a més, per a descongestionar el centre de la ciutat», diu Hermán Pinedo. Aquest argument, el de descongestionar el centre de la ciutat, i el fet que alguns d’aquests espais, que actuen com a monuments durant tot l’any, puguin ser oberts en ser considerats espais a l’aire lliure i actuar, fins i tot, com parcs, resulta estrany tenint en compte que dos d’ells estan, precisament, al costat de parcs prou grans: l’Amfiteatre es troba al Parc de les Granotes i el Passeig Arqueològic al costat del Camp de Mart. Tots tres monuments tenen la seva taquilla d’entrada i cobren entrada durant tot l’any. Són, per tant, monuments a tots els efectes i, com a tals, no podien obrir de cap manera avui malgrat l’anunci del consistori.

«Si revisem el BOE, jo entenc que obrir monuments és obrir el Pretori o el Circ i, això en cap cas ho farem en fase 1», assegura Pinedo. Amb tot, aquests dos monuments que cita el regidor també formen part dels recintes del MHT com els altres tres que es van anunciar dijous passat. Però, fins i tot l’argument que els espais que s’havien d’obrir formen part del Museu d’Història i, per tant, es consideren museu —cal recordar que els museus sí que poden obrir en fase 1— tampoc aguanten les afirmacions de Pinedo perquè el Museu d’Història de Tarragona no té la consideració de museu, sinó de col·lecció, tal com va explicar a Porta Enrere el 13 de febrer del 2017. Aquesta condició, tal com ha pogut contrastar aquest mitjà, és manté actualment. «Museu és tot el que forma part del MHT», sentencia Pinedo, que la setmana passada, en l’anunci de l’obertura dels monuments va dir: «Obrim coincidint amb el Dia Internacional dels Museus com una oportunitat per apropar els nostres espais museïstics a tots els tarragonins i tarragonines».  En relació amb aquest argument, de l’obertura dels monuments com una extensió del Museu d’Història de Tarragona, la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, no està massa d’acord: «Crec que aquest plantejament, de decidir obrir perquè es considera que els monuments triats formen part del Museu d’Història de Tarragona i els museus sí que poden obrir en fase 1, és erroni. Nosaltres obrirem a partir de demà el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) al Tinglado del Moll de Costa, i també l’arxiu, però no obrirem els jaciments que estan associats al MNAT [Necròpolis o teatre romà, per exemple]».

La direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, un cop es va assabentar de l’anunci de l’Ajuntament de Tarragona d’obrir aquests tres espais avui dilluns, va trucar a Pinedo per a preguntar-li per què havia decidit obrir el Passeig Arqueològic, l’Amfiteatre i el Fòrum de la Colònia quan no pot fer-ho, advertint-lo de la impossibilitat de dur a terme aquesta acció. «Vaig rebre un correu electrònic de la regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona dijous passat dient-me que obririen aquests espais patrimonials i de seguida vaig trucar al regidor preguntant-li si sabia que l’obertura de monuments estava fixada en fase 2 i no en fase 1 tal com consta en l’annex II del Plan de Transición de l’Estat», explica Ibar, que assegura que també va parlar amb l’alcalde Pau Ricomà sobre aquesta situació.

Des de la Generalitat es va intentar que l’Ajuntament tarragoní reconsiderés la seva posició tot i que Pinedo ha assegurat a Porta Enrere que la Direcció General de Patrimoni Cultural va entendre perfectament els arguments del consistori  «Ningú em va dir que no», diu rient Pinedo sobre la resposta de la Generalitat. De fet, en l’estat d’alarma, les competències en qualsevol matèria que fa referència al desconfinament van a càrrec del govern de l’Estat. Pinedo admet a Porta Enrere que l’Ajuntament no va consultar el govern central per obrir els monuments i que va ser una decisió consensuada de tot l’equip de govern tarragoní, «alcalde inclòs». «Nosaltres veiem claríssim que hem d’obrir i demà  [avui pel lector] obrirem tal i com teníem previst», explica Pinedo a aquest mitjà. Finalment no han obert.

Existeix un cas a Espanya on un monument sí que ha obert malgrat trobar-se en fase 1. Es tracta dels Jardins d’Aranjuez. Això va ser possible perquè els responsables d’aquest municipi van negociar l’obertura del recinte amb l’Estat, que finalment els va donar permís. Tarragona, segons Pinedo, no ho va fer. Segons la directora general de Patrimoni Cultural, un altre monument que podria obrir en fase 1 seria el Par Güell de Barcelona, del qual li han arribat informacions al respecte, tot i que encara no té la confirmació total.

«No sabem quines conseqüències hauria tingut si haguessin obert [els monuments de Tarragona]. Qui marca les pautes en l’estat d’alarma és l’Estat. Tothom pot tenir la seva opinió sobre el tema i pots pensar que potser té més sentit que hi hagi més risc de contagi en un espai tancat com és un museu que en un d’obert com pot ser un monument, però aquesta és la normativa que s’ha decidit aplicar», reflexiona Ibar.

L’Ajuntament de Tarragona notifica ara —avui dilluns (11.08 h)— que s’ajorna l’obertura dels monuments anunciats per «motius logístics».

 

Actualització: L’Ajuntament ha enviat una nova notificació (12.43 h) rectificant l’anterior admetent ara que els monuments no es podien obrir en fase 1. Segons el consistori «la normativa ens sembla incongruent perquè permet obrir espais tancats i amb menys ventilació i no espais molt més amplis per garantir la distància social». La regidoria de Patrimoni assegura que no vol «alimentar cap polèmica» i mantindrà els monuments tancats fins a la fase 2.

 

 

 

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.