Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Ciutat La Diputació de Tarragona ha gastat gairebé 11 milions d’euros en assessors des de l’any...

Comentaris (0) /

Escrit per:

«Avui he sabut que el pacte a la Diputació de Tarragona inclou un càrrec de cap de gabinet per la persona de Gustavo Cuadrado. És la decisió que m’ha fet sentir més vergonya en els meus 23 anys de militància». En una intervenció sorprenent per una contundència que s’allunyava del seu habitual tarannà conciliador, Pau Ricomà, alcalde de Tarragona en l’última legislatura, manifestava a través d’un fil a la xarxa social X (antic Twitter) el seu rebuig al nomenament de l’excap de gabinet d’Alcaldia del socialista Josep Fèlix Ballesteros (batlle entre 2007 i 2019), Gustavo Cuadrado, com a nou cap de gabinet de la vicepresidència de la Diputació.

El nomenament de Cuadrado s’emmarcava, segons explicava el mateix Ricomà, en un pacte entre el seu partit, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Aquest pacte comportava la renovació de la republicana Noemí Llauradó —alcaldessa de Reus en la passada legislatura— com a presidenta de la Diputació, mentre que el nou alcalde de Tarragona, el socialista Rubén Viñuales, ocuparia la vicepresidència. Llauradó i Viñuales van triar com a caps dels seus respectius gabinets Ester Alberich i Gustavo Cuadrado.

Ricomà, que després de les últimes eleccions municipals havia anunciat que deixava la política activa, va criticar obertament el seu partit (ERC), el qual havia fet possible l’accés al càrrec de Cuadrado. «Un partit també ha d’irradiar valors. Sempre ho he intentat: honestedat, transparència, dació de comptes. Amb tot el dolor de l’ànima veig que s’està contribuint a operació de blanqueig indigerible», escrivia Ricomà a X.

La indignació de l’exalcalde republicà s’explica per la condició d’acusat de Cuadrado en el cas INIPRO, aquell en què, segons la interlocutòria del jutge instructor, el PSC —aleshores al govern de la ciutat— va desviar diners de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) «en plena crisi econòmica» per a finançar una campanya a favor de la reelecció de Ballesteros. Cuadrado, com el mateix Ballesteros, l’extinent d’alcalde Begoña Floria i altres militants socialistes estan pendents de judici per aquest cas.

Els tuits de Ricomà van aixecar molta polseguera. Primer, per la crítica oberta i sense pèls a la llengua al seu partit i, segon, perquè revelava que Cuadrado tornava a tenir un càrrec —i un sou— d’importància en una administració pública. De fet, segons el Diari de Tarragona, Cuadrado és, juntament amb Ester Alberich, l’assessor millor pagat de la Diputació, amb un sou anual de 80.474,62 euros.

Cal recordar, però, que després de la seva dimissió com a cap de gabinet d’Alcaldia, Cuadrado va exercir durant anys de gerent d’una fundació pública, la Tarragona Smart Mediterranean City. Aquesta fundació dedicava el 44% del seu pressupost a pagar el sou de Cuadrado (més de 70.000 euros) i d’una altra treballadora. L’Ajuntament de Tarragona (aleshores governat pel PSC) aportava a l’esmentada fundació 160.000 euros anuals. Amb el canvi de govern al consistori, Cuadrado va dimitir de gerent el desembre de 2019, però el gener de 2020 ja va cobrar la seva primera nòmina de la Diputació.

Els últims quatre anys, Cuadrado ha fet d’assessor, concretament de coordinador d’activitats de grup polític, càrrec pel qual va percebre un sou de 40.000 euros l’any. De fet, tal com ha pogut comprovar Porta Enrere, l’antic cap de gabinet de Ballesteros ha cobrat un total de 158.408,73 euros des de l’any 2020 i fins al mes d’agost d’enguany.

Cuadrado, però, no és l’únic socialista que es troba pendent de judici pel cas INIPRO que ha cobrat de la Diputació com a assessor. També hi consta Alejandro Caballero Madrid, que va ser líder de les joventuts socialistes i que entre els anys 2014 i 2015 va cobrar més de 15.000 euros d’aquesta administració provincial.

En l’article del 4 d’agost d’enguany, el Diari de Tarragona assegurava que la Diputació es gastava un milió d’euros anuals en assessors polítics. Porta Enrere ha volgut saber quants diners ha destinat històricament aquesta administració per aquest concepte. Així, aquest mitjà va fer una petició d’informació pública a la Diputació de Tarragona per saber quina ha estat la despesa en «càrrecs eventuals» (assessors) des de l’any 2000 i fins a l’actualitat. De moment, la Diputació ha facilitat els pagaments des del mes de març de 2007 i fins a l’agost de 2023. En aquest període, la factura ascendeix a 10.885.760,66 euros que s’han repartit un total de 100 persones.

Per grups polítics, els assessors de l’antiga Convergència i Unió —posteriorment només Convergència Democràtica de Catalunya (després de la marxa d’Unió) i, encara després, Junts— han cobrat 4.328.073,25 euros, els d’ERC 2.562.545,43 €, els del PSC 2.256.944,80 €, els del PP 1.177.164,70 €, els de Ciutadans 309.608,31 € i els de la CUP 143.928,82 €. La resta, poc més de 107.000 euros, corresponen, segons la Diputació, a una assessora «sense grup», Magdalena Roig. L’administració provincial ha fet servir aquesta denominació en altres assessors, però Porta Enrere ha pogut comprovar que formaven part d’algun dels partits polítics esmentats anteriorment i així ho ha fet constar en el quadre que apareix publicat més avall.

De la llista d’assessors, qui més ha cobrat és Josep Sánchez Pagès, amb més d’1,17 milions d’euros en el període 2007-2019. Tal com va explicar el mitjà Crític en un article del 12 de juliol del 2016, Sánchez Pagès havia estat diputat del Parlament de Catalunya en el període 1995-1999 i cap de gabinet de la presidència de la Diputació de Tarragona durant alguns anys. Aquest «home de màxima confiança de l’expresident provincial Joan Maria Pujals» no és l’únic expolític que ha acabat fent d’assessor a la Diputació. Així, trobem l’exregidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona entre els anys 2007 i 2011, Sandra Coloma, que, un cop acabada la legislatura al consistori tarragoní, va anar a parar a la Diputació els quatre anys següents (2011-2015) pels quals va percebre 124.000 euros. Una altra regidora de govern de l’Ajuntament de Tarragona, Cristina Guzmán Roset, va cobrar més de 70.000 euros com assessora a la Diputació entre 2015 i 2019 quan també era regidora a l’oposició al consistori tarragoní. En la legislatura passada, Guzmán va ser regidora de Seguretat Ciutadana. De fet, el cap de llista del partit de Guzmán (Junts), Jordi Sendra, actual regidor a l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona, també serà assessor a la Diputació aquesta legislatura amb un sou de 33.500 euros anuals.

En el llistat d’assessors també hi apareix Mateu Montserrat, alcalde del Pla de Santa Maria durant 23 anys (a més d’haver estat diputat al Parlament entre el 2003 i el 2006). Montserrat va cobrar 100.277,82 euros de la Diputació entre els anys 2011 i 2015. Un altre exalcalde, Joan Josep Malràs Pascual, també ha cobrat com a assessor d’aquesta administració provincial. Malràs, exbatlle de Prat de Compte, va percebre poc més de 71.000 euros entre 2019 i 2021. A aquesta quantitat s’hi han d’afegir els més de 831.000 euros que Malràs va cobrar com a càrrec electe de la Diputació, tal com va publicar Porta Enrere en un article del passat 8 de setembre. Aquell reportatge, que publicava un llistat de tots els pagaments fets per la Diputació als càrrecs electes de la demarcació entre els anys 2007 i 2023, mostrava que Malràs era el segon polític que més diners havia cobrat de la Diputació rere l’exalcalde de Vila-seca Josep Poblet (històric president d’aquesta administració), que fregava el milió d’euros.

Un cas semblant al de Malràs és el de Salvador Ferré Budesca, tinent d’alcalde de la Canonja, i actual president del Consell Comarcal del Tarragonès i que, tal com va publicar Porta Enrere, havia cobrat 407.145,17 euros de la Diputació com a càrrec electe. Ferré ha debutat com assessor aquest mes d’agost i percebrà més de 43.600 euros anuals per aquest concepte.

En els primers llocs dels assessors que més diners han cobrat es troba Rosalia Juancomartí, històrica membre de CiU i després de CDC i Junts i que en les últimes eleccions a l’Ajuntament de Tarragona anava a les llistes de la formació Sí Tarragona. En la seva etapa com assessora a la Diputació (2007-2023), Juancomartí ha cobrat 611.690,38 euros.

El regidor de la població de Vilanova de Prades (menys de 150 habitants) Eloi Menasanch ha cobrat més de 207.000 euros entre el 2015 i 2023. Es dona la circumstància que Menasanch va ocupar l’onzena posició en la llista del PSC a les eleccions del 2019 a l’Ajuntament de Tarragona. Van ser els comicis que posaven punt final a l’alcaldia del socialista Ballesteros després de 12 anys.

L’exalcalde del Catllar Antonio López (actual regidor del municipi), va cobrar més de 92.000 euros entre 2015 i 2019. El Crític també destacava el paper de José Manuel de la Vega, assessor del PSC i militant d’UGT que va ser conseller de l’assemblea general de l’antiga Catalunya Caixa, segons aquest mitjà. De la Vega va cobrar més de 75.500 euros entre els anys 2015 i 2017.

L’actual cap de gabinet de Rubén Viñuales a l’Alcaldia de l’Ajuntament de Tarragona, José Luís Calderón, va percebre gairebé 208.000 euros entre els anys 2015 i 2021 com a assessor del grup de Ciutadans, partit del qual, com el mateix Viñuales, formava part.

 

(Nota: per veure completament tot el llistat, situeu-vos sobre el quadre i aneu passant pàgines utilitzant les fletxes de sota.)

 

marca_aigua_5

 

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.