Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Ciutat, Impacte El jutjat investiga la regidora Begoña Floria i Aparcaments Municipals arran d’un article de Porta...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

La regidora Begoña Floria s’enfronta a una nova amenaça judicial després del cas Inipro pel qual està acusada de cinc delictes. Ara, el jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona té sobre la taula el cas del coaching destapat per Porta Enrere en un article que es va publicar fa un any (el 18 d’octubre del 2017) i que va provocar que el grup de la CUP al consistori tarragoní decidís dur aquella investigació periodística a la Fiscalia. Després d’uns mesos d’investigació per part de la Guàrdia Civil, els treballadors d’Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) van haver d’anar a declarar a Fiscalia sobre aquest afer. Ara, el cas ha arribat al jutjat perquè la Fiscalia considera que hi ha indicis de delicte.

Així, els principals investigats, a banda de Floria, serien el gerent d’Aparcaments Municipals, Sergio Arts, els dos administradors d’Isora Solutions —empresa que es va endur el contracte amb Aparcaments—, Hernán Cerna i Alvaro Capitán, i una de les dues empreses que es van presentar al procés negociat sense publicitat que es va fer per triar la companyia que fes la formació al personal d’Aparcaments. De les dues empreses que apareixen en la investigació de Porta Enrere, una d’elles, Moviliza.net, va refusar optar a presentar-se finalment perquè «no tenien estructura necessària per cobrir aquest contracte». La que es va presentar juntament amb Isora va ser Idees i innovació S.L. El total del contracte ascendia a 47.900 euros. Els delictes pels quals els podrien cridar a declarar serien el de prevaricació, tràfic d’influències i malversació de diners públics.

Tal com es publicava el 18 d’octubre el 2017 a Porta Enrere (l’article, a més, va ser mereixedor del prestigiós premi d’investigació Ramon Barnils 2017), Aparcaments Municipals de Tarragona va iniciar un procés negociat sense publicitat (l’administració adjudicadora convida tres empreses per a presentar-se a un concurs per fer una determinada feina que no sobrepassa els 50.000 euros) per a contractar una empresa que fes tasques d’assessoria i formació, tal com assegurava el gerent d’Aparcaments, Sergio Arts, a Porta Enrere quan aquest mitjà va preguntar, abans de l’estiu del 2017 sobre aquest contracte: «Es va fer un procés sobre les nostres bases de contractació per contractar una assessoria en formació de personal de tots els treballadors, des dels encarregats fins als que tenim al carrer. L’empresa [Isora Solutions] no fa una formació tècnica sinó de resolució de conflictes, treball en grup, habilitats directives pels caps d’àrea, etc. A Aparcaments s’ha anat ascendint per experiència, no per capacitat de lideratge».

L’empresa guanyadora, Isora Solutions, centrava la seva activitat principalment en el món del coaching i tenia vincles anteriors amb la regidora Begoña Floria, que en l’etapa de la signatura del contracte i del procés previ a la selecció de l’empresa era la presidenta d’Aparcaments Municipals de Tarragona —ara el president és el regidor del PP José Juan Acero—. Floria, tal com demostrava l’article de Porta Enrere, havia estat alumna d’Hernán Cerna i, posteriorment, havia exercit de professora en els cursos que coaching que Cerna havia organitzat. Trucada per Porta Enrere, Floria va desvincular la seva relació amb Hernán Cerna de la contractació d’Isora per part d’Aparcaments.

A més, les dues empreses que van ser convidades, a banda d’Isora, per part d’AMT, van admetre a Porta Enrere que s’havien presentat a instàncies d’Isora Solutions. «Nosaltres no coneixíem ningú de l’Ajuntament de Tarragona i l’empresa de Madrid, Isora, ens va dir que es volia presentar a aquell concurs i que necessitaven més opcions. Jo sabia que no havia de guanyar perquè em van demanar [Isora] que em presentés com un favor», deia aleshores Rosó Marcellés, responsable d’Idees i innovació S.L, que va presentar el dossier sota el nom de l’empresa Health Managing Consulting. El dossier que va presentar aquesta empresa era pràcticament idèntic al d’Isora.

Aparcaments va ser incapaç
de presentar un calendari acurat de les sessions de formació a petició de Porta Enrere tot i la intervenció de la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP), un organisme que obliga a les administracions a facilitar als ciutadans tota aquella documentació i informació que es consideri pública. La formació, segons Arts, era de «resolució de conflictes, treball en grup, habilitats directives pels caps d’àrea, etc» però alguns treballadors desconeixien completament aquests cursos. Porta Enrere va parlar aleshores amb el representant del sindicat Cobas, Modesto Pallejà, que va assegurar que no tenia cap coneixement d’aquella formació, així com un altre treballador, que també ho negava. Altres empleats d’Aparcaments, inclosa la representant del sindicat UGT a l’empresa, no van voler fer declaracions a aquest mitjà.

Porta Enrere va publicar un segon article sobre la contractació d’Isora per part d’Aparcaments Municipals el 21 de març del 2018 on s’explicava que aquesta empresa pública de l’Ajuntament de Tarragona havia pagat més de 23.000 euros a Isora Solutions abans de signar el contracte, que es va fer el 9 de desembre del 2015. En aquell article, un advocat del Col·lectiu Ronda, Carles Perdiguero, ja advertia que la contractació feta per Aparcaments podria suposar un delicte de prevaricació.

Ara, el cas està al jutjat i haurà de ser el magistrat qui decideixi si hi va haver delicte o no.

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.