Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Esports, General Tarragona 2018 necessita una altra piscina i demana novament al Ploms la seva: la història...

Comentaris (0) /

Avatar photoEscrit per:

Els Jocs Mediterranis viuen en un estrès constant. El rellotge marca inexorablement el pas dels segons, dels minuts i les hores i cada dia apareixen novetats que demostren que la cita olímpica, lluny d’estar sota control per part dels organitzadors, viu en un neguit continu tot i haver-se ajornat un any —un fet inèdit en la història de l’esport mundial—.

Fa tres setmanes membres del cos tècnic de Tarragona 2018 amb el director d’esports, Ramon Cuadrat, al capdavant, van mantenir una reunió a les instal·lacions del CN Reus Ploms amb els màxims dirigents d’aquesta entitat esportiva reusenca per demanar la utilització de la piscina de 50 metres. «Es van posar en contacte amb nosaltres per veure si es podien fer els entrenaments de waterpolo, no sé si competició també», explica a Porta Enrere Isidre Guinjoan, president del CN Reus Ploms.

Segons el màxim dirigent del club de la capital del Baix Camp, els tècnics de Tarragona 2018 busquen una altra instal·lació tot i tenir la piscina en plena construcció perquè amb una no en fan prou: «Suposo que durant els Jocs no tenen prou temps disponible per encabir la competició de natació i les dues de waterpolo —masculí i femení—, a més dels entrenaments dels esportistes. Les competicions necessiten una sèrie d’instal·lacions i a Tarragona, per exemple, no tenen una piscina d’entrenament», diu Guinjoan.

El president del CN Reus Ploms assegura que vam demanar als tècnics tarragonins una compensació econòmica per tal d’arranjar els vestidors i fer una petita millora a la piscina però que, com l’organització «no té ni un duro», no els han respost: «Els hi vam dir que s’havien de condicionar les instal·lacions, com la reforma dels vestidors per tal de poder acollir una competició com aquesta, internacional. Però ens van dir que no tenien ni un duro. Nosaltres, com a entitat privada no farem una inversió perquè ells puguin fer els Jocs Mediterranis. El que tampoc farem és acollir una competició així i no tenir les instal·lacions en condicions perquè aleshores quedaríem en mal lloc nosaltres com a club, els nostres socis no ho entendrien. Els hi vam passar un pressupost fa tres setmanes i ens van dir que ho consultarien a instàncies superiors però no ens han dit res més».

El pressupost que el Ploms va passar a Tarragona 2018 va ser, segons Guinjoan, de 115.000 euros. «A la reunió van venir els tècnics i Ramon Cuadrat. De la part d’alcaldia o de qui porti el tema dels diners, no n’hem sabut res»,

L’opció del Ploms de fa dos anys: estalvi de diners i maldecaps

El CN Reus Ploms ja va figurar com una opció real per acollir les proves de natació i waterpolo fa un parell d’anys, quan el projecte de la piscina o centre aquàtic —tal com es va anomenar per tal de donar-li més importància— patia endarreriments per falta de finançament. Aleshores no es va arribar a cap acord i la piscina es va convertir en el gran cavall de batalla del Comitè Organitzador i, especialment de l’alcalde Ballesteros envers l’Estat, personificat en l’aleshores màxim dirigent del Consejo Superior de Deportes Miguel Cardenal. Aquella història va derivar en insults de Ballesteros a Cardenal a través dels mitjans de comunicació i la resposta de Cardenal va ser un  article a El País que deixava en mal lloc a l’alcalde de Tarragona.

El mateix Miguel Cardenal, en una entrevista en exclusiva a Porta Enrere de 13 de desembre del 2016, la primera que concedia després de la seva sortida com a màxim responsable del Consejo Superior de Deportes, parlava que des del Comitè Organitzador s’havia dit que la piscina costava 15 milions d’euros i que «finalment s’havia demostrat que no valia aquesta quantitat». En aquella entrevista, Cardenal es mostrava molt crític amb la gestió del projecte tarragoní i de com s’havien fet els números.

El Comitè Organitzador reclavama a l’Estat 15 milions d’euros en instal·lacions —tal com es va publicar a bastament en diferents mitjans de comunicació— per a fer els Jocs Mediterranis, bàsicament a la zona de l’Anella Mediterrània: remodelació de l’estadi d’atletisme, piscina però també remodelació de l’estadi del Nàstic de Tarragona. Javier Villamayor, aleshores màxim responsable del projecte dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, assegurava en una entrevista a TAC 12 el 30 de juny del 2015  —a partir del minut 11— que el pressupost per a la piscina era de 7,5 milions d’euros, «l’arranjament» de l’estadi del Nàstic de 2,4 milions i 4 milions per a l’estadi d’atletisme, un total de 14 milions d’euros.

“És sorprenent que faltant tan poc temps per a la celebració dels Jocs ens demanin la cessió de les nostres instal·lacions. Sembla evident que van endarrerits tant en les qüestions esportives, tècniques i d’obres. Per a organitzar un esdeveniment d’aquest tipus es necessita molt temps”

Altres informacions parlaven que el centre aquàtic costaria 10 milions d’euros (Reus Digital, 14 de novembre del 2016) però finalment l’obra es va adjudicar per sota dels 2 milions d’euros el mes d’octubre del 2017 —d’on sortien els 7,5 milions d’euros que havia pressupostat Villamayor?—. «Nosaltres hauríem pogut acollir tota la competició de natació per uns 300.000 euros. I això ho incloïa tot: des de les carpes per acollir esportistes, zones de premsa, etc. Fer una piscina no sé què val, però han de ser tres o quatre milions d’euros. Crec que hauria estat una aposta [la de fer-ho al Ploms] on guanyava tothom, a nosaltres ens quedaven unes instal·lacions més modernes i ells s’haurien estalviat molts diners», diu Isidre Guinjoan, en relació a aquelles converses de fa dos anys en què es proposava que el Ploms fos la seu de la natació i del waterpolo.

El president del Ploms admet que es va sorprendre quan els tècnics de Tarragona 2018 van demanar-los la seva piscina quan falta tan poc temps per a la inauguració dels Jocs: «És sorprenent que faltant tan poc temps per a la celebració dels Jocs ens demanin la cessió de les nostres instal·lacions. Sembla evident que van retrassats tant en les qüestions esportives, tècniques i d’obres. Per a organitzar un esdeveniment d’aquest tipus es necessita molt temps. Per a fer una competició internacional només en qüestió d’arbitratges i qüestions tècniques es necessita un any i pel que sé ells ho han sol·licitat ara a la federació de natació».

Segons Guinjoan, però, tot i que falta molt poc temps, les obres encara es podrien fer perquè tindrien una duració d’entre «tres i quatre setmanes». Amb tot, el pressupost és actualment de 115.000 euros i això obligaria a fer un concurs públic de presentació d’ofertes.

Els Jocs Mediterranis es faran del 22 de juny a l’1 de juliol d’enguany.

 

 

 

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.