Contacte: redaccio@portaenrere.cat

Esports, Impacte La CUP denunciarà a l’Oficina Antifrau les irregularitats de la venda d’entrades dels Jocs Mediterranis...

Comentaris (0) /

Escrit per:

L’Assemblea Local de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Tarragona ha decidit portar a l’Oficina Antifrau de Catalunya la gestió de la venda d’entrades dels Jocs Mediterranis que va organitzar la ciutat tarragonina l’estiu de 2018. L’assemblea de la CUP vol aclarir, d’aquesta manera, si hi va haver irregularitats o possibles delictes en la gestió del ticketing, del qual s’esperava una recaptació d’1,7 milions d’euros i que finalment va ser de 520.000 euros. En la seva denúncia, la formació anticapitalista apuntaria també als màxims responsables dels Jocs, entre ells, l’exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, que era president del Comitè Organitzador, així com Javier Villamayor, regidor responsable de la cita olímpica i Comissionat d’Alcaldia pels Jocs Mediterranis. Villamayor era, juntament amb Víctor Sánchez (exsecretari general del Comitè Olímpic Espanyol i actual tresorer del COE), director executiu de l’Oficina Tarragona 2018, el màxim responsable del dia a dia de la cita esportiva.

La denúncia inclouria la gestió de la venda d’entrades de la cerimònia d’inauguració, en la qual Porta Enrere va demostrar en dos articles que s’havia facilitat la compra de tiquets a Societat Civil Catalana per tal que hi hagués un ambient favorable a la unió d’Espanya i al rei Felip VI, present en aquella cerimònia. Però el moviment de l’assemblea local de la CUP no es limitaria només a la inauguració, sinó també a la gestió de les entrades de tota la cita esportiva, en què, tal com va publicar Porta Enrere el 14 de juliol de 2020 (El Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis va regalar més del doble d’entrades (60.950) de les que va vendre (28.490): el desfalc de diners públics i la desaparició de documents), s’havien regalat 60.950 entrades de forma discrecional i només s’havien venut 28.490 tiquets (dels 200.000 que s’havien posat a la venda), un 14,2% del total.

Les sospites de la mala gestió de la venda d’entrades dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 (cal recordar que s’havien d’haver celebrat el 2017, però es van ajornar un any per problemes financers, un fet inèdit en campionats internacionals) van començar el mateix dia del tret de sortida, a la cerimònia d’inauguració (22 de juny de 2018). Aleshores, Josep Fèlix Ballesteros, en aquell moment alcalde de la ciutat i president del Comitè Organitzador, havia assegurat unes hores abans a RAC-1 que el camp del Nàstic de Tarragona estaria ple per a la cerimònia perquè quedaven molt poques entrades a la venda (10 o 12, va dir). La realitat va deixar en evidència Ballesteros. Les graderies del Nou Estadi estaven mig buides i, a més, hi havia una sospitosa presència massiva de banderes espanyoles entre els assistents, molts dels quals havien vingut d’altres parts de Catalunya i Espanya només per a la inauguració.

El president de Societat Civil Catalana a Tarragona en aquell moment era Salvador Caamaño, oncle de Javier Villamayor, un dels màxims responsables dels Jocs Mediterranis i regidor de l’Ajuntament

Porta Enrere va confirmar les sospites només dos dies després d’aquella cerimònia (Les entitats espanyolistes tenien entrades de la cerimònia d’inauguració dels Jocs des de fa un mes: el paper de Vox, Catalunya por España, Plataforma por Tabarnia,  Societat Civil Catalana i els vincles amb el PSC de Tarragona). Les entitats espanyolistes van admetre a aquest mitjà que tenien entrades de feia més d’un mes i que no les havien pagat elles, sinó que s’havien distribuït gratuïtament. El punt de distribució havia estat la Casa de Aragón de Tarragona. El seu president, Santiago Isla, va afirmar que l’entresol del local era utilitzat per Societat Civil Catalana per a les seves reunions de cada divendres. Isla també va confirmar que SCC va repartir les entrades: «Cridaven gent pel nom i els hi donaven l’entrada que els corresponia».

El president de Societat Civil Catalana a Tarragona en aquell moment era Salvador Caamaño, oncle de Javier Villamayor, un dels màxims responsables dels Jocs Mediterranis i regidor de l’Ajuntament. Caamaño era funcionari del consistori i des de l’arribada del seu nebot va passar a fer-li d’assistent, com una mena de secretari personal

Les connexions del PSC de Tarragona amb Societat Civil Catalana no acabaven aquí perquè una membre de l’executiva socialista era, a més, vicepresidenta de SCC, Rocío León.

La confirmació amb documents de tot allò que Porta Enrere havia explicat el 24 de juny de 2018 va arribar més de tres anys després. Aquest mitjà va publicar un nou article que demostrava com l’organització dels Jocs Mediterranis havia facilitat l’accés a les entrades de la inauguració a Societat Civil Catalana («S’havia de protegir el rei»: Societat Civil Catalana va aconseguir 749 entrades per a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis amb la col·laboració del Comitè Organitzador i de l’Estat).

Societat Civil Catalana va accedir a la plataforma en línia de compra d’entrades en el període reservat per a comitès olímpics nacionals, patrocinadors i VIPS, els anomenats «grups especials». Aquests grups especials accedien a la plataforma amb un nom d’usuari i contrasenya facilitats per l’organització i el gestor de la venda d’entrades, l’empresa Ticketmaster. Societat Civil Catalana no tenia la consideració de membre de cap d’aquests grups. En l’article de l’1 de setembre de 2021 es detalla com Sixto Cadenas, un dels fundadors de Societat Civil Catalana i aleshores responsable d’esdeveniments i mobilització d’aquesta entitat, va comprar gairebé 800 entrades des d’un compte de correu electrònic corporatiu de SCC. Cadenas va començar a adquirir entrades des del 16 de maig, dia reservat a la compra anticipada dels «grups especials». A més, en tota la cita olímpica, no hi ha cap entitat o partit de caire polític (de qualsevol signe) que comprés entrades excepte SCC.

Societat Civil Catalana hauria fet servir les claus d’accés de Loterías del Estado a la plataforma reservada als grups especials per tal de comprar les entrades.

El 16 de maig, Cadenas va comprar 229 entrades, la mateixa xifra i el mateix dia que Loterías del Estado va extreure de la plataforma reservada a comitès olímpics nacionals, patrocinadors i VIPS, tal com consta en un document dedicat exclusivament als membres d’aquests grups especials. Aquestes entrades de Loterías (229) no consten, però, en els llistats de la venda dia per dia dels Jocs, però sí que hi consta SCC en el seu lloc. Loterías del Estado, organisme que depèn del Ministeri d’Hisenda, era patrocinador dels Jocs Mediterranis. En canvi, les entrades que van extreure els altres patrocinadors, comitès olímpics i VIPS de la plataforma sí que consten en el document de grups especials i en els llistats de venda diària. Per tant, SCC hauria fet servir les claus d’accés de Loterías a la plataforma reservada als grups especials per tal de comprar les entrades.

Tots aquests moviments estan documentats i, en conseqüència, l’organització n’era coneixedora al minut perquè Tickemaster facilitava diàriament l’estat de les vendes i qui havia comprat entrades.

«No tinc ni idea si es van facilitar entrades a Societat Civil Catalana», va dir Ballesteros en una entrevista al Diari de Tarragona el passat 12 de juny. Sent prou greu que el màxim responsable dels Jocs no sabés com s’estava gestionant la venda de tiquets, encara ho és més que no fes res, un cop es va demostrar que hi podria haver passat quelcom sospitós, per esbrinar-ho. De fet, l’Ajuntament de Tarragona, del qual Ballesteros era alcalde, i la Fundació Tarragona 2017 (entitat organitzadora dels Jocs formada pel consistori tarragoní i el COE i de la qual Ballesteros n’era el president) van presentar dos recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tal que Porta Enrere no accedís a la documentació.

L’Ajuntament i la Fundació (sotmesa a transparència perquè era finançada amb fons públics) no van voler acatar la resolució de la GAIP i van recórrer al TSJC per a mantenir l’opacitat sobre la gestió de les entrades de la inauguració i de tot l’esdeveniment olímpic

Porta Enrere havia demanat la informació de la venda d’entrades mitjançant la llei de transparència i informació pública, però l’Ajuntament no va contestar. En la reclamació posterior a la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP), aquesta entitat va donar la raó a Porta Enrere però l’Ajuntament i la Fundació (sotmesa a transparència perquè era finançada amb fons públics) no van voler acatar la resolució de la GAIP i van recórrer al TSJC per a mantenir l’opacitat sobre la gestió de les entrades de la inauguració i de tot l’esdeveniment olímpic.

El Consistori i la fundació van demanar les mesures cautelars per tal de no haver de facilitar la documentació. El TSJC les va denegar. Porta Enrere va exigir aleshores el compliment de la resolució de la GAIP, però les dues entitats es van fer l’orni.

Dos anys més tard d’aquells recursos que van costar a les arques públiques 12.000 euros, el TSJC va donar la raó a la GAIP i a Porta Enrere.

Algú havia sostret la documentació en paper i el consistori i la Fundació negaven que tinguessin arxius informàtics sobre les entrades (impensable l’any 2019)

Abans de la sentència del TSJC, amb el canvi de govern municipal (de PSC i PP a ERC i En Comú Podem) l’Ajuntament va decidir donar accés a la documentació a Porta Enrere. Quan ho va fer, només hi havia una tercera part dels documents. Van caldre dues reclamacions més a la GAIP i una sessió de mediació perquè el secretari general de l’Ajuntament (i de la Fundació Tarragona 2017), Joan Anton Font Monclús, admetés que la majoria de la documentació estava en un magatzem del Patronat d’Esports. Durant mesos, l’Ajuntament negava saber on estaven els documents. Eren 59 caixes i 56 arxivadors i, quan aquest periodista va obrir la caixa de la gestió d’entrades de Ticketmaster aquesta estava pràcticament buida. Algú havia sostret la documentació en paper i el consistori i la Fundació negaven que tinguessin arxius informàtics sobre les entrades (impensable l’any 2019).

La sentència del TSJC va dur a l’Ajuntament a reclamar a Ticketmaster la documentació sencera (ningú al consistori la trobava). Els documents proven la maniobra de l’organització per facilitar l’entrada de Societat Civil Catalana a la cerimònia d’inauguració.

Però, a més, els documents mostren com el responsable comercial i de patrocinis de la Fundació Tarragona 2017, Luis Perales, va extreure del sistema de venda d’entrades 600 localitats el dia 18 de juny (i moltes altres en dies posteriors). Aquests tiquets eren per a la cerimònia d’inauguració. A quines mans van anar a parar aquestes entrades? Perales va dir a Porta Enrere que no recordava res de tot allò, tampoc de Societat Civil Catalana. Ell era qui feia de pont entre la Fundació i els patrocinadors, comitès olímpics i VIPS, tal com van confirmar alguns membres d’aquest grup a aquest mitjà.

Un funcionari de l’Ajuntament que va ser destinat a la Fundació durant els anys previs dels Jocs i la celebració d’aquesta cita olímpica va comprar, una a una, 1.700 entrades per a la cerimònia de clausura

Hi ha un altre cas que crida molt l’atenció. Un funcionari de l’Ajuntament que va ser destinat a la Fundació durant els anys previs dels Jocs i la celebració d’aquesta cita olímpica va comprar, una a una, 1.700 entrades per a la cerimònia de clausura. El valor d’aquestes entrades era de 37.500 euros. A qui es van repartir aquests tiquets pagats amb diners públics d’un esdeveniment que ja era finançat per diners públics? Ningú ha volgut respondre.

De fet, tal com va publicar Porta Enrere en l’article de 14 de juliol de 2020, es van imprimir entrades a l’Ajuntament de Tarragona que es repartien segons el criteri del cap de gabinet del consistori, Josep Maria Bonet. En total, tal com s’ha explicat anteriorment, el consistori i la Fundació van regalar 61.000 entrades (de les 200.000 que es van posar a la venda). De fet, tal com consta en un informe de Ticketmaster, només en les dues cerimònies (inauguració i clausura) es van donar 6.573 invitacions. Aquesta xifra va ser superada pel voleibol (11.913) i l’handbol masculí (6.964). No consta enlloc a qui es van repartir i els criteris que es van seguir per donar invitacions a algunes persones i a altres no. Una de les entitats que va rebre algunes d’aquestes entrades va ser la Casa de Andalucía, la presidenta de la qual és Charo García, muller de Josep Maria Bonet. García va admetre a Porta Enrere que «els membres de la junta directiva de la Casa de Andalucía teníem invitacions».

En l’article de juliol de 2020, Porta Enrere també explicava com s’haurien fotocopiat entrades a l’Ajuntament de Tarragona. Nombrosos assistents a les proves esportives dels Jocs van dir a aquest periodista que, un cop entraven al recinte de torn, ningú del control d’accés trencava o es quedava el tiquet i, per tant, el podien fer servir tantes vegades com volguessin. De fet, en aquest control d’accessos hi hauria d’haver hagut uns lectors de codis de barres per a impedir aquesta reutilització de les entrades o la falsificació, però no n’hi havia.

 

Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepta cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència d’usuari, analitzar el trànsit del lloc web i personalitzar el contingut. En fer clic a "Accepta les cookies", accepteu l’ús de les cookies descrites a la nostra Política de cookies. També podeu configurar quines cookies voleu acceptar fent clic a “Configurar les cookies”.